Hyères, heerlijke geschiedenis onder een Provençaalse zon!

Auteur Hanne Luyten spendeerde deze zomer - samen met haar man en hun drie kinderen - een heerlijke twee weken in Belgentier, in de Provence. Naast zwemmen, barbecueën en genieten van de rust bij hun villa, trokken ze er ook op uit. 

Hanne vertelt je in enkele blogposts haar top 3 must-do tripjes! In dit artikel heeft ze het over Hyères, waar ze met haar gezin de warme middagzon trotseerde op zoek naar de oude ruïnes van een kasteel.

Ze schreef ook artikels over Ile de Porquerolles en over havenstad Cassis.


  • Deel dit artikel via
Ontdek vakantiehuis Villa Belgentier, waar Hanne met haar gezin logeerde.

Op ongeveer een halfuurtje rijden van ‘onze’ Villa Belgentier, bezochten we Hyères, een heerlijke stad aan de Middellandse zee.

Als je Hyères binnen rijdt, zie je meteen waarom de stad ook wel ‘Ville Aux Palmiers’ wordt genoemd. Duizenden palmbomen werden er aangeplant langs de straten, en dat geeft meteen een exotisch sfeertje

We haalden bij het office du tourisme een foldertje met twee doenbare wandelingen, rekening houdend met de kleinste beentjes in ons gezin: die van onze vijfjarige dochter.

Tip: de folders zijn ook gewoon te downloaden van de website van de stad. Nog gemakkelijker! 


We kozen voor de ‘Ville Haute’ wandeling, die zou volgens de folder ongeveer anderhalf uur duren, maar wij deden er toch eerder twee uur over. Misschien hadden we het niet helemaal ideaal gepland, zo pal op de middag, onder een broeiende zon. Maar we kregen een geweldige blik op de oude historiek van de stad. 

We wandelden door kleine kasseistraatjes, steeds hoger de stad in. Langs de ‘Eglise Sount-Louis’ en 'Chapelle des Templiers’ kom je aan ‘le lavoir’, de oude wasplaats van Hyères. Tip: handen, armen en benen onder water dompelen. Die frisheid komt je nog van pas als je hogerop wandelt en het kasteel probeert te bereiken.


Want dat was ons doel, die ruïnes van het oude kasteel vinden. Nu, misschien was de relatief steile bergklim op het heetst van de dag, mét drie kinderen, één van mijn minder verantwoorde ideeën. Maar de beloning was fenomenaal.

We kregen een prachtig panoramisch uitzicht over Hyères en de Middellandse zee. Nog een tip: je kan er ook met een treintje geraken. Dat spaart je zeker en vast stijve kuiten en een hoop zweet uit. ;-) 

Lunchen deden we aan de Porte Massillon in restaurant “L’Eau à la Bouche”. Pizza, slaatjes, steak, ... toegankelijke (kinder)kost, en erg lekker! 


Die tweede wandeling van onze folder deden we uiteindelijk niet meer (iets met zeurende kinderen en een lonkend zwembad bij onze villa), maar dat geeft ons meteen een reden om op een dag terug te keren naar dat heerlijke Hyères. 

Meer lezen over Hannes belevenissen in La Douce France? Klik door naar het artikel Hanne Luyten & la vie en rose/é.