De beste kazen van Frankrijk

Frankrijk is naast een uitstekend wijnland, ook een ware trekpleister voor kaasliefhebbers. Er zijn naar schatting zo'n 500 verschillende soorten fromages, waarvan een 44-tal bekroond werden met een AOP-label. Dit keurmerk staat garant voor de authenticiteit en wordt enkel uitgereikt indien de kaas wordt vervaardigd in een bepaalde streek én wordt geproduceerd volgens bepaalde richtlijnen. 

Omdat wij ook niet van alles kaas hebben gegeten, vind je hieronder een top 5 bekende en minder bekende kaasjes van Zuid-Frankrijk. 


  • Deel dit artikel via
smul van deze Franse kazen op het terras van jouw vakantiewoning

Abondance

Abondance, genoemd naar de nabijgelegen abdij, is afkomstig van de Chablaisvallei ten zuiden van het Meer van Genève. Deze AOP-bergkaas is aromatisch van smaak, een beetje pittig, maar heeft ook een zoete toets. De echte cheese lovers zullen ook tonen van hazelnoot proeven. De kaas rijpt tussen de 90 dagen en 10 maanden, maar is na 4 tot 6 maanden op zijn best.

Hoewel de Abondance een zeer bekend streekproduct is, geniet het bijna gelijknamige gerecht Ambondance (ook wel Berthoud genaamd) minder naambekendheid. Deze culinaire topper maak je met fijne reepjes Abondancekaas die je drenkt in witte wijn en een 10 minuutjes onder de grill laat smelten.

Meer info Vaucluse

Vakantiehuis Galiniero

Rhône-Alpes, Drôme

Vakantiehuis Mas Baronnies

Provence, Hautes-Alpes

Vakantiehuis Les Chênes Verts

Rhône-Alpes, Drôme

Vakantiehuis Maison Jorio

Rhône-Alpes, Savoie

Vakantiehuis Gite Charolais

Bourgogne, Saône-et-Loire

Vakantiehuis Chataigniers

Rhône-Alpes, Ardèche

Vakantiehuis Genets

Rhône-Alpes, Ardèche


Bleu d'Auvergne

Bleu d'Auvergne is een AOP-blauwaderkaas die -hoe kan het ook anders- in de Auvergne wordt geproduceerd. Voor deze blauwe schimmel is ongeveer 23 liter melk nodig, geleverd door koetjes die grazen op de vulkanische weidegrond. Deze bodem geeft trouwens een speciaal karakter aan de kaas: een zilt-kruidige smaak met een pittige toets.

Bleu d'Auvergne is een klassieker die je op vele kaasplankjes terugvindt en zich prima laat combineren met een glaasje Cahorswijn. Er is zelfs een evenement aan deze kaas gewijd: La Fête du Bleu d'Auvergne gaat in 2016 op 20 en 21 augustus door in Riom-ès-Montagnes.

Meer info Vaucluse

Vakantiehuis Les Baltardives

Midi-Pyrénées, Aveyron

Vakantiehuis La Bave

Midi-Pyrénées, Lot

Vakantiehuis Mas des Cigales

Midi-Pyrénées, Lot


Cantal

Cantal is één van de oudste kazen die Frankrijk rijk is. Deze harde kaassoort wordt gemaakt van rauwe koemelk van de Salerrund, terug te vinden in de bergtoppen van Auvergne. Cantal kan je in drie stadia kopen: jeune (1 tot 2 maanden gerijpt), entre deux (3 à 6 maand later krijg je een dikke, gele korst) en vieux. Deze laatste is ouder dan 6 maand en kan je herkennen aan de gaten en verschillende gangen in de korst. Deze AOP-kaas is te vergelijken met Cheddar en heeft een aangename notensmaak.

Cantal is ook een dankbaar product in de keuken. Truffade is het beroemdste kaasgerecht uit de Auvergne, waarbij gepureerde aardappelen, jonge Cantal en spek de hoofdingrediënten zijn.

Meer info Vaucluse

Vakantiehuis Peyrens

Midi-Pyrénées, Tarn


Rocamadour

Rocamadour is niet alleen bekend als stopplaats op de populaire pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, maar ook om haar gelijknamige geitenkaas. Dit wit AOP-kaasje heeft een fijn zachte, romige smaak en verwierf bekendheid door de vele bedevaarders.

Jaarlijks op Pinksteren vindt ook Fête des fromages de Rocamadour plaats: een kaasfestival met talloze eetstandjes. Dit culinair uitstapje is een echte aanrader als je in de buurt bent!

Meer info Vaucluse


Roquefort

Roquefort is ongetwijfeld de bekendste in dit rijtje en wordt ook wel eens de koning onder de blauwaderkazen genoemd. Wat velen echter niet weten, is dat deze AOP-kaas van schapenmelk wordt gemaakt.

Door in de prehistorische kalksteengrotten van Cambalou te rijpen, krijgt Roquefort zijn typische blauwe aderen. Deze blauwschimmelkaas proeft zilt, maar heeft een pittige nasmaak in de mond.

Een echte aanrader is de Roquefort van Maison Carles. Dit kleine familiebedrijfje krijgt dagelijkse verse melk van een select groepje schapenhouders en is de allerlaatste familie die de echte, ambachtelijke Roquefort vervaardigt.

Meer info Vaucluse

Vakantiehuis La Chapelle

Aquitaine, Lot-et-Garonne

Vakantiehuis Peytes

Aquitaine, Lot-et-Garonne

Vakantiehuis Frechou

Aquitaine, Lot-et-Garonne

Vakantiehuis Air Eau Terre

Aquitaine, Lot-et-Garonne

Vakantiehuis Carty

Aquitaine, Lot-et-Garonne

Nieuw

Vakantiehuis Le Moulin de Capbarde

Aquitaine, Lot-et-Garonne


Proef van al dat lekkers in de uitgeruste keukens van onze vakantiewoningen!

populaire bestemmingen

Om je te helpen bij je zoektocht vind je hieronder enkele plekken die bij veel mensen in de smaak vallen.

Voeg je woning toe aan onze Reli-selectie

  • je hebt een vakantiewoning
  • vrij gedurende de piekperiode
  • proper onderhouden
  • graag een extra zakcentje
  • uitgerust als tweede woning

Maak gebruik van onze diensten

  • jaarlijks contract
  • promo & administratie
  • ondersteuning & advies
Ontdek de voordelen van Reli, maak een afspraak