In de kijker: Lot en haar fantastische wijnen

In het hart van Zuidwest-Frankrijk vind je de prachtige parel de Lot terug. Deze streek wordt geroemd om haar afwisselende landschappen, charmante dorpjes, rijk historisch verleden en uitgestrekte wijngaarden. De wijnstreken Cahors en Figéac zijn zo geweldig dat je bezoek aan de Lot niet compleet is zonder daar een kijkje te nemen. 


  • Deel dit artikel via
Kom gezellig in één van onze vakantiehuizen logeren!

Cahors

Het oudste wijngebied van Frankrijk vind je terug in Cahors, waar de gelijknamige Cahorswijn de show steelt. Deze AOC-wijn dankt zijn robuste smaak aan drie troeven, zijnde de blauwe Auxerois druif (beter bekend als Malbec druif), de bodemgesteldheid en het microklimaat. De diep donkerrode wijn is zo uitzonderlijk van kleur, dat hij ook wel eens "zwarte wijn" wordt genoemd.

Een dertigtal jaar geleden stonden deze wijnen nog voornamelijk gekend om hun zwaar en ruw karakter, maar vandaag behoren ze tot de ware topklasse. Extra leuk is dat je je niet hoeft blauw te betalen om een flesje van deze beroemde wijn te kraken. 


Château Les Croisille

Een aanrader om te bezoeken is Château Les Croisille. Het verhaal van de familie Croisille begon al in 1979, maar is nog lang niet uitverteld. De jonge garde kreeg de passie met de paplepel mee en leeft zich helemaal uit op domein dat maar liefst 30 ha groot is.

Ze hebben een nieuwe kijk op de wijnbouw en verwezenlijken stap voor stap hun ambities. Zo mag de familie sinds 2013 een certificaat van biologische wijnteelt op haar naam schrijven. 

Meer info Vaucluse


Château Nozières

Château Nozières werd ons getipt door één van onze eigenaars. De drijvende kracht achter dit wijnkasteel is de familie Maradenne-Guitard, waar intussen de derde generatie het wijndomein cultiveert. Ze kunnen pronken met tientallen hectare wijnranken, te midden van lavendelvelden en graangewassen.

Dit wijndomein staat gekend om haar uitgebreid gamma: fijne rosés, witte aromatische wijnen en als kers op de taart de Cahorswijnen! Château Nozières ijvert ieder jaar opnieuw om het beste uit haar druiven te halen, opdat de Cahorswijn haar volle potentieel kan bereiken.

Meer info Vaucluse

Vakantiehuis Maison Renard

Aquitaine, Lot-et-Garonne

Vakantiehuis Castor

Aquitaine, Lot-et-Garonne


Château Lamartine

Château Lamartine is gelegen op de terrassen van de Lot kalkvallei. De rijke geschiedenis van dit domein is ook de eigenaar niet ontgaan. In enkele, dichterlijke versen herinnert hij ons maar al te graag aan de dappere strijd die daar geleverd werd.

Château Lamartine heeft, hoe kan het ook anders, een ruim assortiment Cahorswijnen. Een van hun pronkstukken is Expression, afkomstig uit het handvest "Cahors excellence".

Een slechte wijn zal je hier niet vlug tegenkomen: door de uitzonderlijke ligging van de wijnranken zijn de druiven vroeg rijp, wat een constante kwaliteit doorheen de jaargangen teweegbrengt.

Meer info Vaucluse

Vakantiehuis Maison Renard

Aquitaine, Lot-et-Garonne

Vakantiehuis Castor

Aquitaine, Lot-et-Garonne


Château de Chambert

Tussen de heuvels vind je Château de Chambert, ongetwijfeld één van de mooiste châteaux die de Cahors rijk is. Al in de 10e eeuw werd deze wijngaard genoemd en haar populariteit neemt nog steeds toe. In 2015 werd hun wijn opgenomen in Decanter's Top-50 world's best wines.

Een bezoekje is niet goedkoop, maar het is elke euro meer dan waard. Een van de troeven die de familie maar al te graag uitspeelt, zijn de zeer vruchtbare, kalkrijke en ijzerhoudende gronden. Dit vertaalt zich in hun paradepaardjes Château Chambert 2003 en Orphée 2002.

Meer info Vaucluse

Vakantiehuis Maison Renard

Aquitaine, Lot-et-Garonne

Vakantiehuis Castor

Aquitaine, Lot-et-Garonne

Nieuw

Vakantiehuis Manoir de Janteste

Aquitaine, Lot-et-Garonne

Nieuw

Vakantiehuis Domaine de Janteste

Aquitaine, Lot-et-Garonne


Niet alleen bovenstaande wijnadresjes zijn het ontdekken waard, maar ook onze vakantiewoningen in de buurt

populaire bestemmingen

Om je te helpen bij je zoektocht vind je hieronder enkele plekken die bij veel mensen in de smaak vallen.

Voeg je woning toe aan onze Reli-selectie

  • je hebt een vakantiewoning
  • vrij gedurende de piekperiode
  • proper onderhouden
  • graag een extra zakcentje
  • uitgerust als tweede woning

Maak gebruik van onze diensten

  • jaarlijks contract
  • promo & administratie
  • ondersteuning & advies
Ontdek de voordelen van Reli, maak een afspraak