Reizen naar Frankrijk: het Ecovignet

Sinds 1 juli 2016 is in Frankrijk de wet Crit’Air in werking. Hiermee kunnen Franse gemeentes permanente en tijdelijke milieuzones instellen. Binnen een milieuzone (ZFE = 'zone à faible emisson') moeten alle auto’s voorzien zijn van een Crit’Air milieusticker. 

Maar hoe zit het nu precies? Waar haal je dit vignet en hoeveel kost het? Lees snel verder en kom alles te weten over het ecovignet.

 


 • Deel dit artikel via

milieusticker

Het Ecovignet ('vignette Crit'Air') is een sticker die je op de voorruit van je auto plakt. Deze milieusticker maakt onderscheid tussen oudere motorvoertuigen, recentere motorvoertuigen en milieuvriendelijke voertuigen. Hij is ook verplicht voor toeristen. Doel van de Crit’Air-wetgeving is het verlagen van de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof.

Om te weten te komen tot welke categorie je wagen behoort kun je deze simulator gebruiken.


Groot Parijs

Groot Parijs geldt als een permanente milieuzone. Dit betekent dat de milieusticker verplicht is op alle wegen:

 • Voertuigen met klasse 4 en 5 mogen op weekdagen tussen 8 en 20u niet rijden in het gebied binnen en rond de A86 (wel in het weekend, dus vanaf vrijdag na 20u) en zijn ook verboden op de ringweg (Périphérique).
 • Voertuigen met klasse 0-3 mogen overal rijden, ook in het centrum van Parijs.
 • Klik hier voor meer informatie.

andere grote steden

Ook andere grote steden en gemeentes in Frankrijk hebben al beperkingen ingevoerd of zijn deze aan het ontwikkelen (klik hier voor een kaart).

De overheid kan ook tijdelijke milieuzones (ZPA) instellen bij extreme luchtvervuiling. Tijdens de ZPA kan het rijverbod ook gelden voor de meest vervuilende categorieën van de milieusticker.


de categorieën

De milieusticker bestaat uit 6 categorieën (van 0 tot en met 5), waarbij 5 het meest vervuilend is. Elke categorie heeft een andere kleur vignet. Het groene vignet (categorie 0) is voor elektrische voertuigen en categorie 5 is voor dieselvoertuigen ouder dan 17 jaar. Het type Ecovignet is afhankelijk van het jaar waarin een voertuig is geregistreerd, de energieklasse en de EURO-norm (mate van emissie).

Om te weten te komen tot welke categorie je wagen behoort kun je deze simulator gebruiken.

 


kostenplaatje?

Het vignet kost €4,51 inclusief verzendingskosten. Je kunt het alleen online bestellen via de officiële wesbite van Crit'Air. Houd bij de bestelling je creditcard en kentekenbewijs bij de hand. Een 10-tal dagen na je bestelling ontvang je het vignet in de bus.

Het vignet is niet te koop op fysieke locaties, zoals tankstations of péage. Lees voor het invullen van het Franse bestelformulier dit artikel met praktische tips voor het online bestellen van het Crit’Air Ecovignet

Een boete kan oplopen tot €68.
 


het vignet kopen?

We raden je aan om het vignet te bestellen, zeker wanneer je door Parijs rijdt of van plan bent om grote steden te bezoeken. Is het vignet niet zichtbaar aanwezig wanneer je je in een milieuzone bevindt, dan riskeer je een boete. Voor auto’s bedraagt deze minimaal € 68. Bovendien is het vignet geldig zo lang je auto ingeschreven is

populaire bestemmingen

Om je te helpen bij je zoektocht vind je hieronder enkele plekken die bij veel mensen in de smaak vallen.

Voeg je woning toe aan onze Reli-selectie

 • je hebt een vakantiewoning
 • vrij gedurende de piekperiode
 • proper onderhouden
 • graag een extra zakcentje
 • uitgerust als tweede woning

Maak gebruik van onze diensten

 • jaarlijks contract
 • promo & administratie
 • ondersteuning & advies
Ontdek de voordelen van Reli, maak een afspraak