Saône-et-loire

De Saône-et-Loire, doorweven met kronkelige beekjes, bossen en wijngaarden, is de streek bij uitstek om te onthaasten. Vakantiegangers gaan er vooral op zoek naar rust, ontspanning en stilte. Maar ook wandelaars en fietsers vinden hun weg naar de Saône-et-Loire met het Voie Verte en het natuurpark van de Morvan. Naast de natuurpracht beschikt de streek ook over een rijk cultuurerfgoed met verschillende romaanse kerken, prachtige kastelen en vele antieke overblijfselen. 

  • rijk cultuurerfgoed
  • uitgestrekte wijnvelden
  • wandel- en fietsparadijs

een snuifje cultuur...

Bezoek Anzy-le-Duc, gelegen op een heuvel in het dal van de rivier de Arconce. Het dorpje werd gesticht in de 9e eeuw en raakte tijdens de Franse Revolutie in verval. De kerk in het doprje, l'Eglise d'Anzy-le-duc hield echter stand en is nog steeds een van de mooiste Romaanse kerken in de streek. 

Breng ook zeker eens een bezoekje aan de departementshoofdstad Mâcon, die in het teken staat van de kippenhandel en wijnproductie. De streek wemelt van wijnhuizen, wijnboeren en wijnmusea. In het Maison des Vins kom je alles te weten over de heerlijke regionale wijnen. Ook de kathedraal Saint-Vincent, helemaal verwoest tijdens de Franse Revolutie is zeker en vast een bezoekje waard. 


Geïnteresseerden kunnen ook altijd de Abdij van Cluny een bezoekje brengen. Het benedictijnenklooster ligt op ongeveer 90 km ten noorden van Lyon en was het middelpunt van een belangrijke hervormingsbeweging, de orde van Cluny, die zich tussen 900 en 1200 over een groot deel van West-Europa verspreidde. Ook de abdij moest de gevolgen dragen van de Franse revolutie en werd grotendeels verwoest. Tegenwoordig is alleen nog een deel van adbij te bezichtigen. 

Tot slot zijn ook het Château van Sully en het Château van Rully twee pareltjes in de Saône-et-Loire. In deze twee kastelen, beide omgeven door prachtige en uitgestrekte tuinen, waan je je even als God in Frankrijk.


last van kwaaltjes?

Laat je dan zeker eens verwennen in het kuuroord van Bourbon-Lancy. Dit oord heeft zwavelhoudende en lichtradioactieve bronnen met een temperatuur tussen de 45 en 60°C. De bronnen scheiden ongeveer 400.000 liter water per dag af en zouden een heilzame werking hebben op mensen met hart- en vaatziekten en/of reuma. In het aanpalende park vind je eveneens een zwembad, parking, tennisbanen, een casino,... Vertoef hier een dag en je komt zeker en vast als herboren terug.


hop met die beentjes!

Wie eerder sportief is aangelegd, kan de pracht van de Bourgondische natuur bewonderen rond de imposante Solutrérots. Rond de rots werden drie wijnroutes uitgestippeld, namelijk Pouilly-Fuissé, Saint-Véran en Mâcon-villages. Tijdens deze wandelingen kan je vanop de prachtige uitzichtpunten op de Rots van Solutré de Saônevallei en haar wijngaarden bewonderen. De rots zelf kan je beklimmen in minder dan een uur. De sportieve dag kan je afsluiten bij de vele wijnproeverijen in de buurt.

Op zoek naar een grotere uitdaging? Volg dan de route du Val Lamartinien of de 16 kilometer lange wandelroute Circuit des Roches


woningen in de kijker

Om je te helpen bij je zoekopdracht vind je hieronder enkele vakantiewoningen in de kijker.