Provençaalse kruiden

Provençaalse kruiden zijn in gedroogde vorm standaard aanwezig in de meeste kruidenrekjes en geven talrijke bereidingen een zuiders tintje. Maar wat weten we eigenlijk over deze kruiden?


artikel geschreven op 01.04.2019

  • deel dit artikel via

1.

De samenstelling staat niet vast, maar de meeste herbes de Provence bevatten deze 4 ingrediënten: rozemarijn, bonenkruid, marjolein en tijm.
 

2.

Vaak wordt ook nog salie, basilicum, oregano en zelfs lavendel toegevoegd. Andere mogelijke ingrediënten: venkelzaad, dragon, kervel, laurier, lavas.
 

3.

Traditioneel werd in de Provence geen rozemarijn gebruikt voor deze mix omdat de smaak daarvan te overheersend is. 

4.

Provençaalse kruiden smaken heel intens vanwege de vele zonuren die de kruiden hebben gehad.
 

5.

De naam herbes de Provence is niet beschermd, dus worden er ook soms kruiden in verwerkt die niet direct uit de Provence komen.

6.

In het zuiden van Frankrijk wordt het kruidenmengsel zo algemeen gebruikt, dat men het kortweg aanduidt als herbes (kruiden) omdat het verder geen naam nodig heeft.

7.

Provençaalse kruiden worden van oudsher gebruikt in vleesstoofschotels en wildgerechten. Het mengsel is ook geschikt om een mediterraan tintje aan andere gerechten te geven, bijvoorbeeld gebakken aardappelen of salades, door er wat Provençaalse kruiden overheen te strooien.
 

8.

Vermengd met wat olijfolie en een paar teentjes knoflook, maak je er een mediterrane marinade voor vis of vlees mee.

9.

Herbes de Provence zijn dé kruiden voor de barbecue. Een handvol van deze kruiden op de smeulende houtskool zorgt voor een instant barbecue geur (en jaloerse buren ;-)).
 

10.

Andere kruidenmengsels uit de Franse keuken

  • Bouquet garni: bosje van peterselie, tijm, laurier en selderij of kervel
  • Persillade: mengsel van gehakte peterselie en knoflook
  • Fines herbes: peterselie, dragon, kervel en bieslook

populaire bestemmingen

Om je te helpen bij je zoektocht vind je hieronder enkele plekken die bij veel mensen in de smaak vallen.