Koken met Provençaalse kruiden tijdens je vakantie? 10 weetjes!

Provençaalse kruiden of Herbes de Provence is de benaming voor een mengeling van mediterrane keukenkruiden Deze kunnen worden gebruikt om de geur en smaak van uw gerechten te verbeteren.

Provençaalse kruiden werden van oudsher gebruikt in vleesstoofschotels en wildgerechten In het bijzonder bij gerechten die in rode-wijnsaus worden gestoofd. Verder worden ze ook gebruikt in marinades, sauzen, tomatengerechten en bij wortelgroenten. De mengsels zijn ook geschikt om een mediterraan tintje aan andere gerechten te geven.

Provençaalse kruiden zijn in gedroogde vorm standaard aanwezig in de meeste kruidenrekjes en geven talrijke bereidingen een zuiders tintje. Maar wat weten we eigenlijk over deze kruiden?


  • Deel dit artikel via

Samenstelling Provençaalse kruiden

1. De samenstelling staat niet vast, maar de meeste herbes de Provence bevatten deze 4 ingrediënten: rozemarijn, bonenkruid, marjolein en tijm.
 

2. Vaak wordt ook nog salie, basilicum, oregano en zelfs lavendel toegevoegd. Andere mogelijke ingrediënten: venkelzaad, dragon, kervel, laurier, lavas.
 

3. Traditioneel werd in de Provence geen rozemarijn gebruikt voor deze mix omdat de smaak daarvan te overheersend is. 

4. Provençaalse kruiden smaken heel intens vanwege de vele zonuren die de kruiden hebben gehad.

5. De naam herbes de Provence is niet beschermd, dus worden er soms ook kruiden in verwerkt die niet direct uit de Provence komen.

6. In het zuiden van Frankrijk wordt het kruidenmengsel zo algemeen gebruikt, dat men het kortweg aanduidt als herbes (kruiden) omdat het voor iedereen duidelijk is op welke kruidenmengeling het slaat.

7. Provençaalse kruiden worden van oudsher gebruikt in vleesstoofschotels en wildgerechten. Het mengsel is ook geschikt om een mediterraans tintje aan andere gerechten te geven, bijvoorbeeld gebakken aardappelen of salades, door er wat Provençaalse kruiden overheen te strooien.
 

8. Vermengd met wat olijfolie en een paar teentjes knoflook, maak je er een mediterraanse marinade voor vis of vlees mee.

9. Herbes de Provence zijn dé kruiden voor de barbecue. Een handvol van deze kruiden op de smeulende houtskool zorgt voor een instant barbecue geur (en jaloerse buren ;-)).
 

10. Andere kruidenmengsels uit de Franse keuken

  • Bouquet garni: bosje van peterselie, tijm, laurier en selderij of kervel
  • Persillade: mengsel van gehakte peterselie en knoflook
  • Fines herbes: peterselie, dragon, kervel en bieslook

populaire bestemmingen

Om je te helpen bij je zoektocht vind je hieronder enkele plekken die bij veel mensen in de smaak vallen.