Fleur de Sel

Weet je hoe Fleur de Sel gewonnen wordt? En dat het ook lekker smaakt in combinatie met chocolade?


artikel geschreven op 24.10.2018

  • deel dit artikel via
Ontdek hier ons volledige aanbod

de zoutvlaktes van Aigues Mortes

 

Deze zomer bezocht ik enkele van onze mooie vakantiewoningen in de Provence. Op een van mijn vrije dagen besloot ik om de beroemde zoutvlaktes van Aigue Mortes te bezoeken. In een treintje reden we door de immense zoutvlaktes. Fantastisch om dit eens van dichtbij te zien. De gids legde ons uit hoe de Fleur de Sel gewonnen wordt.

 

Fleur de Sel is een grof zeezout dat zeer verfijnd is van smaak. Het proces om dit zout te ontginnen is volledig natuurlijk. Zeewater wordt opgevangen in bekkens, waarna het water verdampt in de zon. Het beste zout drijft bovenop het water en wordt door de saunier (‘zoutwerker’) weggeschept. Als je weet dat 35 vierkante meter water slechts één kilogram Fleur de Sel oplevert, begrijp je meteen waarom het zo’n duur zout is.

 

Na afloop van de rondrit kocht ik in het winkeltje een paar potjes Fleur de Sel als souvenir. En ik ontdekte dat de naam van de saunier vermeld staat op het deksel. Ceuilli à Aigue Mortes saunier Patrick Ferdier. Hoe origineel! 


recept: mandarijntjes met chocolade en Fleur de Sel

 

Ik gebruik Fleur de Sel meestal om gerechten af te werken. Strooi het net voor het opdienen over een stukje vis of vlees, zodat de subtiele smaak en geur niet verloren gaan tijdens het koken. Daarnaast is Fleur de Sel ooklekker in combinatie met chocolade. En nu de Sint in aantocht is en de winkels al vol mandarijntjes liggen, wil ik graag dit eenvoudige, gezonde dessertje met jullie te delen!

Smakelijk!
Evelien van Reli

Foto: 15 gram.be

nodig

  • 3 mandarijntjes of clementines
  • 60 g chocolade (fondant of melk)
  • Een snuifje Fleur de sel

 

bereiding

  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolfoven.
  • Pel de mandarijntjes en verwijder de witte velletjes.
  • Dip de partjes in de gesmolten chocolade.
  • Overstrooi met een klein snufje Fleur de Sel en laat hard worden.
  • Smakelijk!

 

Met dank aan 15gram voor dit smakelijke recept!

populaire bestemmingen

Om je te helpen bij je zoektocht vind je hieronder enkele plekken die bij veel mensen in de smaak vallen.