De leukste tussenstops richting de zon!

Niet alleen is Zuid-Frankrijk meer dan de moeite waard om je vakantie door te brengen, ook tijdens de trip náár het zuiden is op zich al heel wat te beleven. Je benen strekken of lunchen hoeft niet per se op de voor de hand liggende aires. Bereid je een beetje voor en maak er een échte roadtrip van.

En als je er enkele dagen voor uittrekt, geniet je nog éxtra van de frisse lucht. Je zult verschieten welke prachtige plekken op jullie weg liggen. En zo betaal je misschien ook minder péage en vermijd je de grote drukte?

Wij willen je in elk geval al een duwtje geven in die meer alternatieve trip richting het Zuiden, en sommen voor jou de mooiste stops op!


  • Deel dit artikel via

een goede voorbereiding

Je vakantie kan al beginnen vanaf het moment dat jullie de auto zijn ingesprongen. Tenminste, als je dat wil natuurlijk. 

Rijden jullie via Rijsel over Reims en je wil graag wat aperitief inslaan voor in die zuiderse temperaturen, stop zeker eens de Marne, de champagnestreek. In Epernay kan je een bezoekje brengen aan de gekende Champagnehuizen die hier gevestigd zijn, en in Verzenay vind je het Wijnmuseum. 

Logeer een nachtje in Reims als je hier tijd voor hebt, en word geïmponeerd door de prachtige Notra-Damekathedraal en het aartsbisschoppelijk paleis. En krijg je niet genoeg van al dat UNESCO werelderfgoed, bezoek de gotische Notre-Damebasiliek in L'épine, een culturele topattractie!


lunchen met Charles de Gaulle

Voor je de Route du Soleil oprijdt richting Dijon, kan je misschien een uitgebreide lunchpauze nemen in Colombey-les-Deux-Eglises. In het landgoed van generaal Charles de Gaulle, en meer specifiek in zijn salon, eetzaal, bibliotheek en bureau, kom je alles over hem te weten. En ben je nog meer geïnteresseerd? De memorial hier vlakbij leert je alles of zijn en werk en leven. Zeker de moeite! 

Je kan er in een leuke atmosfeer in het café ook een koffie of soep drinken, of een snack eten, en dat allemaal met een prachtig zicht. Je zult snel vergeten dat je nog wat kilometers voor de boeg hebt...


romantiek in Metz

Of rijd je meestal over Luxemburg? Dan zijn Metz en Nancy twee steden die je zeker iets zeggen. Metz staat hoog aangeschreven als romantische stad met religieus erfgoed. In Nancy is het dan weer leuk om te flaneren in de steegjes en vele gezellige winkeltjes aan te doen.

Als je na al dat pakken van de valiezen eerder zin hebt in wat ontspanning vooraleer je aan de grote tocht begint, ga uitrusten in Thermapolis, een magnifiek rustoord in Amnéville. Deze plek ligt net voor Metz. Of breng een ontspannend bezoekje aan de messenfabriek van Nogent, waar je alles leert over de messenmakerij. 


moderne kunst en oude marktjes

Voilà, de Route du Soleil wordt nu wat drukker, want beide autostrades zijn nu samengekomen. Misschien heb jij niet zoveel zin in al die drukte en wil je de rest van jouw reis richting het zuiden in etappes verderzetten? 

Ben je een cultuurfanaat, breng een bezoekje aan de cisterciënzer abdij van Auberive. In tegenstelling tot wat je  op het eerste zicht zou denken, is dit een groot centrum van moderne kunst en voor liefhebbers zeker een bezoek waard!

Of slenter door de gezellige straten van Dijon. Haar prachige gebouwen spreken tot de verbeelding, en doen je direct in Frankrijk wanen. Ga lunchen in één van de vele parken, of ga tot 13u jouw inkopen doen in de overdekte 'Marché Central'.


la Bresse savoyarde 

Wil je graag wat frisse lucht opsnuiven in de plaats van die uitlaatgassen langs de autostrade? Geen probleem!

Afrit 27 tussen Dijon en Lyon brengt je onmiddellijk in Tournus, een pitoresk stadje gelegen aan de oever van de Saône. Na het middagmaal langs het water nog even rondkuieren of een kijkje nemen in de kerk van de Saint-Philibertaabdij, dit is wat je noemt een échte pauze!

Van hieruit kan je ook gemakkelijk eens 'la Bresse savoyarde' ontdekken. Misschien kan je hier wel overnachten? Dit is immers een prachtige streek waarin je wordt ondergedompeld in het tradtionele Franse leven op gastronomisch vlak én op bouwkundig vlak. Oude boerderijen en kerken, het Venetië van de Bresse, deze streek onthult het vroegere Frankrijk in al haar facetten.


tijd om je benen te strekken?

Vlakbij Macôn vind je dan weer een prehistorische topper: de rots van Solutré. Dit is een steile kalkhelling waar beenderen van paarden, vuursteen en muntstukken zijn ontdekt.

Wandel de rots op en geniet van het opmerkelijke zicht over de wijnstreek van Pouilly-Fuissé.


facteur Cheval, een creatieve postbode

Lyon kent iedereen als een verplicht nummertje richting Zuid-Frankrijk. 'Al die tunnels!', en 'Rijden we er rond of er door?', zijn uitspraken die jullie zeker wel kennen. Maar meer dan een glimp van de mooie oever van Lyon hebben jullie waarschijnlijk nog niet gezien, en dat is spijtig. Lyon is een opmerkelijke stad vol werelderfgoed, waaronder de Romeinse theaters van Fourvière. Met haar pittoreske straatjes en majestueuze renaissancewoningen, de vele pleinen en gezellige wijken, is Lyon de perfecte plek voor een tussenstop!

In Hauterives vind je het bekende 'palais du facteur Cheval'. Dit kunstwerk werd gebouwd door postbode Ferdinand Cheval in zijn vrije uren, uit stenen en andere zaken die hij recycleerde. Het is één van de opmerkelijkste uitingen van naïeve architectuur.


of pik eens een middeleeuws feest mee

Valence, nog zo'n leuke stad die je tegenkomt op weg naar Zuid-Frankrijk, is geklasseerd als 'Ville d'Art et d'Histoire', en alleen al om deze reden jouw bezoek en zelfs een overnachting waard. Het Museum voor Schone Kunsten, het Museum van Kunst en Archeologie, de Kiosk der Geliefden, kleine pittoreske straatjes, en véle winkeltjes, maken deze stad tot een leuke uitstap.

En als je geen zin hebt Valence binnen te rijden, maar toch even je benen wilt strekken, rijd dan naar het kasteel van Crussol. Op amper een paar kilometer van de autostrade kan je een prachtige wandeling maken naar de top van de rots waar je een prachtig zicht hebt op de vallei. En als je er het laatste weekend van juni passeert kan je er meegenieten van 'Crussol en Fête', een middeleeuws feest met een paardenshow, een valkenjacht, concerten, een licht- en geluidshow, enzovoort.

Wil je deze trekpleisters ontdekken vanuit een vakantiehuis van Reli? Bekijk ons aanbod in de Drôme en Ardèche!


krokodillen op je pad

Bezoek Saint-Montan, een prachtig gerestaureerd middeleeuws dorpje, waar je kunt rondkuieren in de straatjes of de overblijfselen van een groot feodaal kasteel kunt ontdekken.

En terwijl je toch in de buurt bent, neem de kinderen mee naar 'La Ferme aux Crocodiles' in Pierrelatte, waar je meer dan 400 dieren en 600 exotische planten kunt bekijken. En of ze dit leuk zullen vinden!


down-under in Orange en Avignon

Helemaal in het zuiden aan de Route du Soleil bevinden zich Orange en Avignon. In Orange, een kleine gezellige stad, kan je in de maand juli meegenieten van 'les Chorégies d'Orange', dat doorgaat in het antieke theater. Avignon is dan weer bekend voor haar Palais des Papes en de nog bekendere 'Pont d'Avignon'. Ook in Avignon is het gedurende de hele maand juli feest! Het straatfestival dat hier dan plaatsvindt, is een must-go voor vele Zuid-frankrijkfanaten, en in le Palais des Papes kan je een theaterstuk, concert of dansoptreden meepikken.

Waarom niet een weekje vertoeven in de buurt van deze leuke steden? Kijk eens of je een vakantiewoning vindt die aan jouw wensen voldoet, in de Vaucluse (Orange) of de Bouches-du-Rhône (Avignon)!


Zoals je ziet, de road naar het zuiden hoeft niet per se een lange saaie trip te worden. Het moment dat je je deur achter je toetrekt in België begint je vakantie. Trek er misschien zelfs een weekje voor uit? Ongelooflijk wat je allemaal zult ontdekken als je er maar de tijd voor neemt.

Veel plezier!

populaire bestemmingen

Om je te helpen bij je zoektocht vind je hieronder enkele plekken die bij veel mensen in de smaak vallen.

Voeg je woning toe aan onze Reli-selectie

  • je hebt een vakantiewoning
  • vrij gedurende de piekperiode
  • proper onderhouden
  • graag een extra zakcentje
  • uitgerust als tweede woning

Maak gebruik van onze diensten

  • jaarlijks contract
  • promo & administratie
  • ondersteuning & advies
Ontdek de voordelen van Reli, maak een afspraak