Verborgen parels in de Var

De Var staat vooral bekend om haar prachtige kustlijn met azuurblauwe wateren en witte zandstranden. De meeste toeristen vertoeven rond populaire badplaatsen zoals Saint-Tropez en Cannes, maar er zijn tal van onontdekte dorpen in het heuvelachtige binnenland die minstens zo charmant zijn.

Ophélie Jammaers ging op ontdekking in de Var en tipt vier verborgen juweeltjes waar rust en authenticiteit centraal staan.


  • Deel dit artikel via
Vakantiehuizen in de Var

Villecroze


Dit is een rustig Provençaals dorpje waar de tijd lijkt stil te staan. Hier kijken de inwoners nog verrast op als ze je tijdens een potje jeu de boules voorbij zien wandelen.

Aan de rand van het dorp liggen grotten die stammen uit de prehistorische tijd en lange tijd eigendom waren van benedictijnse monniken uit Marseille. Vandaag de dag zijn ze open voor het publiek en kan je de stalactieten en stalagmieten met eigen ogen bewonderen. In het bijhorende park vind je kleurrijke bloembedden, geurige kruidentuinen én een waterval die zich van 35 meter hoog naar beneden stort.


Cotignac


Ook in Cotignac kan je genieten van de ongedwongen dorpssfeer. De huizen zijn in pastelkleuren geschilderd, hebben terracotta daken en olijfgroene luiken. Eeuwenoude platanen langs de lanen bieden de nodige schaduw en gezellige terrassen zijn er in overvloed. De oude dorpskern is volledig aangebouwd tegen een indrukwekkende rotswand van 400 meter breed en 80 meter hoog.

Hierin vind je grotten die honderden jaren geleden werden gebruikt als schuilplaats in tijden van epidemieën, oorlogen, opstanden of invasies. Ontdek ook zeker de watervallen van Sillans-la-Cascade als je toch in de buurt bent. De turquoise poelen liggen aan de rand van het Verdon natuurpark en zijn echt de moeite waard.


Tourtour


Tourtour wordt ook wel “het dorp in de hemel” genoemd vanwege zijn ligging op een heuvel met uitzicht over de omliggende valleien. Het centrum vormt een doolhof van kronkelende straatjes, stenen huizen en trappen die uitkomen op kleine fonteintjes. Het dorpsplein is the place to be om te genieten van de Franse art de vivre. Proef de lokale wijnen en geniet van de gastvrijheid van goedlachse inwoners.


Aups


Een laatste verborgen schat in de Var is Aups, ook wel de zuidelijke poort van de Gorges du Verdon genoemd. Dit dorpje staat niet alleen bekend om zijn historie en ligging, maar ook om de heerlijke truffels die er worden geoogst in de omliggende bossen.

De truffelmarkt in het winterseizoen is dé plek om beslag te leggen op “het zwarte goud” van de Provence.