Tips voor een uitstap in de Vaucluse

Er is zoveel te zien, zoveel te beleven: de Vaucluse is de plek bij uitstek voor wie houdt van natuur in al z'n vormen én een flinke portie cultuur wel kan smaken.


  • Deel dit artikel via

1. Verborgen parels
 

Crillon-Le-Brave
 

Hoewel dit kleine dorpje – het telt nog net geen 500 inwoners – op een boogscheut van le Mont Ventoux ligt, is het er nog gezellig en vooral rustig vertoeven. Hier ga je langs voor de adembenemende uitzichten en een gezellige wandeling, met als afsluiter een drankje op een van de sfeervolle terrasjes.

Doen: dineren of brunchen bij La Table du Ventoux, een restaurant met een schitterend zicht op de omgeving en gerechten om duimen en vingers bij af te likken.


Séguret
 

De wirwar van charmante, autovrije straatjes, gezellige kunstgallerijtjes en kleine restaurantjes en cafeetjes maakt van Séguret een van de meest geliefde kleine dorpjes in de Vaucluse. Bovendien is de ligging van Séguret erg bijzonder: het werd opgetrokken op de flanken van les Dentelles de Montmirail, waardoor het een prachtig uitzicht heeft op de omliggende dorpen en steden.

Doen: een koffie of warme chocolademelk (mét slagroom) drinken en proeven van het huisgemaakte lekkers bij Salon de Thé Eglantine.
 

Lac du Paty
 

Nood aan een frisse duik? Houdt dan eens halt bij Lac du Paty, een knap stuwmeer in Caromb. Wie in alle rust en stilte van de natuur wil genieten en in de tussentijd ook graag pootje baadt, is hier aan het juiste adres.

Doen: picknicken met zicht op het meer aan een van de picknicktafels. Geen zin om zelf lekkers te voorzien? Er is een kleine snackbar waar je iets  om te eten en/of drinken kan bestellen.


2. Drukbezocht, maar niet te missen
 

Vaison La Romaine
 

Wie een gezonde dosis antieke architectuur wel kan smaken, is in Vaison La Romaine aan het juiste adres. Hier ontdek je een Romeins amfitheater, wandel je tussen knappe archeologische vondsten en eet je een hapje in een van de vertrekken van het middeleeuws kasteel iets hogerop in de stad.

Doen: een souvenir kopen in een van de gezellige winkelstraatjes.
 

Avignon
 

Avignon, het hart van de Provence, de stad der pausen. Naast de fameuze bezienswaardigheden als Palais des Papes, le Pont d'Avignon en de kathedraal van Avignon huisvest de hoofdstad van de Vaucluse ook talloze winkels, musea en gezellige restaurantjes. Hier wandel je gerust 2 dagen rond zonder je te vervelen. 

Doen: snuisteren tussen de kraampjes op de Place des Carmes tijdens de vlooienmarkt op zondag (6u tot 13u).


Le Mont Ventoux


Of je nu een echte wielerliefhebber bent of niet, le Mont Ventoux moet je tijdens je vakantie in de Vaucluse echt bezocht hebben. Deze berg wordt ook wel eens de Reus van de Provencegenoemd. En dat hoeft niet te verwonderen, met z'n 1912m hoogte, domineert hij als het ware de volledige Vaucluse.

Doen: vergeet je trui of jas niet wanneer je beslist om le Mont Ventoux te beklimmen. Aan de top kan het namelijk erg fris zijn.
 

Fontaine de Vaucluse
 

Fontaine de Vaucluse is zonder twijfeleen van de meest betoverende plekkenin de Vaucluse. Hier start je je wandeling aan de talrijke kleine souvenirswinkeltjes om zo langsheen de Sorgue helemaal tot aan haar bron, een grote kloof aan de voet van een imposante rotspartij. Houdt tijdens je tocht halt bij het geschiedenismuseum 'L'Appel de la Liberté' en 'Le Moulin à Papier', een minimuseum dat helemaal in het teken staat van het maken van papier.

Doen: met een ijsje in de hand pootje baden in de Sorgue.


3. Natuurpracht
 

Gorges de la Nesque
 

Wie dacht dat je de grote plas moest oversteken om doorheen een indrukwekkende canyon te rijden, heeft het grondig mis. In de schaduw van de Mont Ventoux ligt namelijk de Gorges de la Nesque, een majestueuze kloof die werd uitgesneden door de rivier de Nesque. Met de auto of fiets rijd je er gemakkelijk doorheen, maar ook te voet kan je deze kloof ontdekken. Wie helemaal naar beneden wandelt, wordt trouwens beloond met een fraai kapelletje uit de 12e eeuw. Het afdalen waard!


Les Dentelles de Montmirail
 

Les Dentelles de Montmirail hebben hun naam niet gestolen. De grillige rotspartijen zien er namelijk uit als steengeworden kant. Wandelaars bestijgen deze berg via de talloze wandelpaden en échte durvers temmen de rotsen al klimmend.

Doen: trek stevige wandelschoenen aan zodat je makkelijk naar boven kan klauteren. De wandeling is namelijk best pittig.


Le Sentier des Ocres in Roussillon
 

Laat je overdonderen door de schoonheid van de natuur in Le Sentier des Ocres, de okerkliffen en -groevenin het Roussillon. Via een wandelpad doorheen de felgekleurde kliffen (je kan kiezen voor een wandeling van 30 of van 45 minuten) waan je je haast in de Amerikaanse Colorado. Via de informatieborden die over het volledige parcours verspreid staan, kom je alles te weten over de geschiedenis en alle natuurverschijnselen die je er tegen komt. 

Doen: plan je bezoek tijdens de zomermaanden vroeg in de voormiddagof laat in de namiddag. Het is er namelijk bakken geblazen wanneer de zon op z'n hoogst staat.


Les Trois Rivières à Entrechaux
 

Een echte aanrader op een bloedhete dag: een wandeling maken in de Toulourenc-rivieren van de rotsen in het water glijden aan Les Trois Rivières in Entrechaux.

Let op: trek niet je mooiste zwemshort of bikinibroekje aan, want de rotsen zijn op sommige plekken vrij ruw.