Séguret, één van de mooiste dorpen van Frankrijk

Tussen de glooiende heuvels van de Provence doemt er plotseling een middeleeuws stadje op, gelegen op een heuveltop en omringd door zonovergoten wijngaarden. Langs de toegangsweg staan aan beide kanten hoge cipressen terwijl de Mont Ventoux op de achtergrond schittert in het zonlicht. Welkom in Séguret, officieel erkend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Artikel door Ophélie Jammaers.


  • Deel dit artikel via
Ontdek onze vakantiehuizen nabij Séguret

Ouderwetse charme


Van zodra je via de parking het autoluwe centrum binnenwandelt, lijkt het alsof je terug in de tijd wordt gekatapuleerd. Séguret straalt een ouderwetse charme uit en lijkt wel een openluchtmuseum te zijn. Je vindt er oude huizen die doorheen de jaren schuin zijn gaan staan, kronkelende steegjes die smalle doorgangen bieden en een imposante kasteelruïne die boven het stadje uittorent.

Het verleden en heden lopen hier naadloos in elkaar over. Op de terrasjes kan je genieten van een mooi uitzicht over het Rhônedal en in de winkels kan je lokale kunst bewonderen en streekproducten kopen.


Strategische ligging


De oorsprong van de naam Séguret komt van het Provençaalse woord “ségur”, wat "zeker" betekent. Dit woord is op zijn beurt afgeleid van het Latijnse “securitas”, wat verwijst naar "veiligheid”. Het dorp was dan ook een belangrijke vesting in de regio en bood dankzij zijn strategische ligging tegen de uitlopers van de Alpen bescherming tegen invallen.

Het kasteel en de omwalling, waarvan een massieve poort uit de 14e eeuw nog steeds bewaard is gebleven, versterkten de veilige positie van het dorp. Om er te komen, moet je even omhoog wandelen. Onderweg kan je al een glimp opvangen van het prachtige landschap onder je. Eenmaal aangekomen bij de ruïnes, kan je op het bankje genieten van een adembenemend uitzicht over de bergkam van Dentelles de Montmirail.


Wandelen in Les Dentelles de Montmirail


Vanuit het nabijgelegen dorp Gigondas kan je een mooie wandeling maken naar deze grillige rotsformatie in de Vaucluse. De indrukwekkende kalksteenpieken en hoge kliffen vragen om een uitdagend parcours langs dichte bossen, stromende beekjes en kleurrijke bloemenvelden.

Onderweg zijn er verschillende plekken om te stoppen en te genieten van panoramische vergezichten. Het hoogtepunt is de klim naar het uitzichtspunt bij de Midi Rock, waar je je onmiddellijk heel klein voelt. Gedurende zeven kilometer word je ondergedompeld in de natuur en na afloop kan je in Gigondas genieten van een stevige rode wijn of rijke rosé.