Onontdekte dorpen in de Vaucluse

De Vaucluse staat bekend om haar wijngaarden, blauwe lucht en paarse lavendelvelden. Middeleeuwse dorpen schitteren er hoog in de heuveltoppen als juwelen in de zon. Het is een gebied dat rijk is aan geschiedenis, cultuur en natuur. Een plek waar je rust vindt en volledig kan onthaasten. De bekendste dorpen in de Vaucluse zijn Gordes, Roussillon, en Ménerbes, maar er zijn ook talloze andere dorpen die het ontdekken waard zijn.

In dit artikel tipt Ophélie Jammaers, die voor ons naar Zuid-Frankrijk trok, vier onbekende parels.


  • Deel dit artikel via
Ontdek onze vakantiehuizen in de Vaucluse

Lourmarin


Lourmarin ligt aan de zuidelijke voet van de Luberon en ademt de geest van de Provence. Het dorp staat bekend om zijn charmante straatjes, mooie pleinen en bruisende kunstscène. Kunstenaars en schrijvers vertoeven hier graag.

Het aanzien van Lourmarin wordt gedomineerd door het oudste renaissance kasteel van de Provence, dat nu dienst doet als museum en ontmoetingsplaats voor creatieve geesten.


Lauris


Niet ver van Lourmarin ligt het dorpje Lauris op een steile rots boven de Durance rivier. Het dorp staat bekend om zijn indrukwekkende tuinen, die een eerbetoon zijn aan de Franse tuinarchitectuur. De Jardin Conservatoire des plantes tinctoriales is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp. Deze botanische tuin is volledig gewijd aan planten waarvan de kleurstoffen worden gebruikt in verf, cosmetica en voeding. De Jardin Blanc municipal is met zijn geometrische patronen, prachtige bloembedden en uitzicht op het omringende landschap ook een absolute must-see.

In het dorp zelf moet je zeker Rue de la Torre opzoeken; een kronkelig straatje waar de warme oker-en terracottatinten van de gevels de namiddagzon weerspiegelen.


Crillon-le-Brave


Crillon-le-Brave is een klein dorpje gelegen op een heuveltop met uitzicht op de Mont Ventoux. De stenen huizen, geplaveide pleinen en oude kerktoren lijken rechtstreeks uit een postkaart te komen. De locals zitten samen op het terras van de boulangerie, lezen de krant en babbelen over de laatste nieuwtjes. Vanaf het uitkijkpunt op het dorpsplein kan je kilometers ver kijken.

Op zaterdag voormiddag is er markt en kan je groeten vers van het veld kopen.

Murs


Last but not least is ook Murs het vermelden waard. Dit charmant dorpje is heel klein, maar fijn. Er heerst een rustige en serene sfeer: de locals hangen hun was buiten, laten de hond uit of zitten op het bankje te genieten van de ochtendzon. Aan de rand van het dorp vind je een prachtig kasteel, wat jammer genoeg niet bezocht mag worden omdat het privé is.