Correns, het eerste bio-dorp van Frankrijk!

Verscholen tussen de heuvels van de Provence ligt Correns, het eerste biologische dorp van Frankrijk. In 1997 besloten alle boeren om op voorstel van de toenmalige burgemeester het gebruik van pesticiden en kunstmest te bannen. Wijnbouwers, kaasmakers, honingleveranciers en kruidentelers legden zich voortaan toe op biologische landbouw.

Ophélie Jammaers ging voor ons op ontdekking in dit charmante dorpje.


  • Deel dit artikel via
Onze vakantiehuizen in de Var

Naturel & bio


Om het historische centrum te bereiken, wandel je door de indrukwekkende toegangspoort “Porte Saint-Germain” uit de 14e eeuw. Okerkleurige huisjes zijn er met elkaar verbonden door smalle gewelfde straatjes en maar liefst 17 fonteinen vormen er de favoriete ontmoetingsplaats van de locals. Hier vind je geen winkelketens of grote supermarkten, maar wel kleine boetiekjes vol biologische producten.

De geur van versgebakken olijfbrood komt je tegemoet wanneer je al kuierend het dorp ontdekt. Op de uithangborden van de bakker, buurtwinkel en dorpskapper staat in grote letters “ingrédients naturels et bio”. De kwaliteit van de lokale productie is bekend tot ver buiten de grenzen van de Provence.


Château Brangelina


Correns is een progressief dorpje met een sterke visie. Van Jacques, een geëmigreerde Brusselaar die al enkele jaren in Correns vertoeft, krijgen we te horen dat inwoners bij de restauratie van huizen enkel ecologisch verantwoorde materialen mogen gebruiken. Ook is er een uitgebreid systeem voor afvalverwerking en is er oog voor het behoud van de lokale diversiteit door inheemse planten en bomen aan te planten.

Toch werd het dorp pas écht op de wereldkaart gezet toen Brad Pitt en Angelina Jolie het wijnchâteau Miraval kochten en in samenwerking met de internationaal gerespecteerde wijnfamilie Perrin een rosé wijn op de markt brachten.


Fort Gibron


Jacques nodigt ons uit om hem te volgen naar de mooiste, verborgen plekjes van het dorp. Oude trappen en steile straatjes brengen ons tot bij het kasteel “Fort Gibron”, een artistieke ontmoetingsplaats voor kunstenaars.

Hier kun je regelmatis deelnemen aan activiteiten waar muziek, theater en dans centraal staan. Het is inspirerend om te zien hoe de inwoners van Correns zich inzetten om het culturele erfgoed in ere te houden.


Rust & inspiratie


Correns is een bijzondere plek waar natuur, kunst en geschiedenis samenkomen. Een dorp waar men het leven viert en waar de tijd lijkt stil te staan, hoewel er veel achter de schermen gebeurt. Hier vind je rust, inspiratie en een warme gemeenschap die je met open armen verwelkomt. Correns is het bewijs dat een betere wereld begint bij onszelf en onze lokale gemeenschappen.

Wil je ook eens in dit charmante dorp logeren? Ontdek ons vakantiehuis Villa Correns!