Ontdek Zuid-Frankrijk vanop het water

Geen leukere en meer ontspannen manier om een regio te ontdekken dan vanop het water, zeker in Zuid-Frankrijk! De grote rivieren hebben diepe kloven uitgespleten in het landschap, de zogenaamde "Gorges". Je vindt ze in overal in het Zuiden. Deze kloven vormen het perfecte decor voor een namiddag kajak, canovaren, rafting of canyoning.

Heel wat plaatselijke bedrijfjes verhuren de nodige uitrusting en ze voorzien vaak ook drop-off en pick-up. Plan je namiddag waterpret op voorhand in je vakantiehuis (de meeste hebben wifi!) en geniet van een dag zorgeloos plezier! 


  • Deel dit artikel via

Vaucluse: kanovaren op de Sorgue

Met Canoë Evasion daal je de Sorgue af tussen Fontaine de Vaucluse en l’Isle-sur-la-Sorgue. Na een korte briefing begin je aan een tocht van ongeveer 2 uur. Je ontdekt de mooiste plekjes langs de Sorgue.

Halverwege is een pauze voorzien waarbij er even tijd is om in de rivier te zwemmen. Aan het eindpunt pikt een busje je op om je terug naar het startpunt te brengen.


Canyoning in de Hérault

Je grenzen verleggen doe je dankzij Trace Adventures in Saint-Guilhem-le-Désert. Laat zien dat je een echte avonturier bent en ontdek de natuur van de Hérault op een sportieve manier.

De grootste uitdaging? Dat moet wel canyoning zijn. Tem de kliffen van de Gorges de l’Hérault, duik in het water en laat je leiden door de rivier. Een avontuur om nooit meer te vergeten!


Languedoc: Gorges du Gardon

Gorges du Gardon is een kloof die is uitgesleten door de rivier Gardon, die ontspringt in de Cevennen.

In 2015 werd de Gorges du Gardon door UNESCO benoemd als biosfeerreservaat. De kloof en haar omgeving zijn de thuisbasis van verschillende dieren, o.a. honderden vogelsoorten. In de holtes rond de rivier leven tientallen soorten vleermuizen.

Een leuke manier om deze prachtige kloof te verkennen, is door een kano te huren en over de Gardon te varen. Geen waterrat? Er zijn ook verschillende wandelroutes in het gebied.


Gorges de l’Ardèche

De Gorges de l’Ardèche is een 30 kilometer lange canyon die loopt van Vallon-Pont-d’Arc tot Saint-Martin- d’Ardèche.

De rivier heeft er meer dan honderd miljoen jaar over gedaan om deze diepe canyon te graven. Het resultaat is verbazingwekkend: een gigantische rij kalkrotsen, waarvan enkele 300 meter hoog zijn. De canyon bezichtigen per kayak is een hele ervaring!

De bekendste boog is de Pont d’Arc aan het begin van de canyon. Het is een natuurlijke boog van 60 meter breed en 54 meter hoog. Een ideale uitvalsbasis voor mooie wandel- en fietsroutes.


Waterpret in de Cevennen

De  rivier de Tarn stroomt naar beneden door de Cevennen in een kronkelige waterstraal die een zeer diepe kloof heeft gegraven, de Gorges du Tarn. 

Kliffen tot 500 m hoog, overhangende rotsen en stenen... de Gorges du Tarn zijn het spectaculairste tussen Quézac (in Lozère) en Le Rozier (in Aveyron), op ongeveer 50 km. Ontdek ze met de auto of kano. Komt tot rust op een van de stranden, zwem in de het heldere water, waag je aan rafting, ... Onvergetelijk wordt het zeker!