Natuurpark in de Lot

Het Parc naturel régional des Causses du Quercy is een immens natuurpark, dat in het noorden begrensd wordt door de Dordogne. Het natuurpark ligt op een kalksteenplateau(“causse”) en kenmerkt zich door diepe dalen van de rivieren de Lot en de Célé.

Het water heeft het gebied gevormd. De rivierdalen zijn duidelijk zichtbaar uitgeslepen. Er zijn ook onderaardse rivieren, rivieren die in de grond verdwijnen om een eind verder weer boven te komen.

Het water heeft er voor gezorgd dat er in het gebied allerlei grotten zijn ontstaan. Een aantal van deze grotten hebben pre-historische wandschilderingen (Pech Merle, Lacave).

Naast een overweldigende natuur, kan je in het Parc régional ook diverse historische bezienswaardigheden bewonderen, zoals cazelles (ronde stenen hutjes), duiventorensopenbare wasplaatsen (waaronder die van Saillac), hunebedden of dolmens en rotswoningen.

In dit natuurgebied liggen ook twee bijzondere historische plaatsen: Rocamadour en Saint-Cirq-Lapopie.


  • Deel dit artikel via
Vakantiehuizen in de Lot

Gouffre de Padirac
 

In de Gouffres, dat zijn diepe kloven, baant het water zich een weg door smalle rotsspleten. De bekendste kloof is de Gouffre de Padirac. 

Je kan een deel per boot bezoeken over de ondergrondse rivier de Padirac, een ander deel is te voet te bezichtigen.


Orchideeën & truffels


De Causses du Quercy staat ook bekend om de vele verschillende orchideeënsoorten die hier bloeien.

In een bepaald deel, de Causse de Limogne, wordt vaak naar truffels gezocht.

 


Rocamadour


Wist je dat Rocamadour na Lourdes de meest bezochte bedevaartplaats is? Het stadje bevindt zich op een rots middenin het natuurgebied Causse de Gramat waardoor je er van een prachtig uitzicht op het Parc des Causses du Quercy geniet.

Wandel er via de Voie Sainte, de weg die ook de pelgrims aflegden, richting het centrum van het middeleeuwse stadje.


Saint-Cirq-Lapopie


In 2012 werd dit idyllische dorpje verkozen tot favoriete dorp van Frankrijk! Hier kuier je gezellig door de straten met middeleeuwse panden tot aan de 16e eeuwse burcht.

Door haar strategische ligging speelde Saint-Cirque Lapopie een belangrijke rol in de Honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk en de godsdienstoorlogen.