Grotten in de Dordogne

De Dordogne is dé plek voor wie zich op vakantie graag eens ondergronds begeeft. Je vindt er de originele grot van Lascaux en de replica. Ook de grotten van Rouffignac en Villars zijn een bezoekje waard, zeker op warme dagen waarop je wat verkoeling kunt gebruiken. Geef je ogen de kost aan de prachtige wandschilderingen, rijd mee op het treintje of laat je overdonderen door en spetterende klank- en lichtshow.

Kortom, logeer je in een vakantiehuis in de Dordogne, plan dan zeker eens een uitstap naar één van deze mysterieuze grotten!


  • Deel dit artikel via
Ontdek onze vakantiehuizen in de Dordogne

Lascaux
 

De grotten van Lascaux liggen in de vallei van de Vézère op het grondgebied van de gemeente Montignac.

In 1940 ontdekte een groep jongens per toeval de opening naar een grot. Het bleek een exemplaar te zijn met prachtige wandschilderingen van wel 20 000 jaar oud. Al snel werd de grot een toeristische trekpleister.

De schilderingen hebben vooral dieren als onderwerp: bizons, herten, neushoorns, runderen, paarden, rendieren en stieren. De tekeningen en de (aard)kleuren zijn goed bewaard gebleven. Veel schilderingen hebben geheel gekleurde vlakken, andere zijn uitgevoerd als krachtige lijntekeningen en gravures.


Lascaux II
 

Omdat er zoveel mensen een bezoek aan de grot brachten, raakte het klimaat er verstoord en werden de schilderingen bedreigd door bacteriën en schimmels.

Daarom werd er tussen 1972 en 1984 een waarheidsgetrouwe reconstructie gebouwd die je wel kan bezoeken: Lascaux II. Bijzonder aan deze replica is dat ook de temperatuur, geur en luchtvochtigheid van de originele grot worden nagebootst. Zo kijg je dus echt het gevoel dat je de authentieke kunst uit de prehistorie in je op neemt!


Rouffignac
 

De grot van Rouffignac ligt in de Dordogne vlak bij Rouffignac-Saint-Cernin-de-Reilhac.

De grot bevat afbeeldingen van paarden, steenbokken, neushoorns, bizons en vooral mammoeten. De grot werd in 1575 ontdekt door François de Belleforest. Ze wordt de grot van de honderd mammoeten genoemd.

Door de acht kilometer lange grot loopt een elektrisch treintje.


Villars
 

De Grotte de Villars is een druipsteengrot vlakbij Villars. De grot is in 1953 ontdekt door de speleologenclub van Périgueux. Er zijn 13 kilometers gangen bestudeerd, waarvan 600 meter beschikbaar is voor een rondleiding.

De grot heeft verschillende zalen met prehistorische rotstekeningen. Tijdens de rondleiding wordt een klank-en-lichtspel gehouden.