Gorges de l'Ardèche

De Gorges de l’Ardèche is een 30 kilometer lange canyon die loopt van Vallon-Pont-d’Arc tot Saint-Martin- d’Ardèche. Deze Gorges is één van de populairste bestemmingen van de streek en wordt ook wel de Grand Canyon van Frankrijk genoemd. Een uitstapje naar de Gorges is zeker een must voor wie een vakantiehuis in de Ardèche huurt!


  • Deel dit artikel via
Ontdek onze vakantiehuizen in de Ardèche

Kano & kajak


De rivier de Ardèche heeft er meer dan honderd miljoen jaar over gedaan om deze diepe canyon te graven. Het gebied stond een aantal keer onder water, waardoor kalk zich afzette op de rotsachtige ondergrond. Door verschuivingen van de aarde, gletsjers en regenwater zijn de gorges verder uitgesleten. Het resultaat is verbazingwekkend: een gigantische rij kalkrotsen, waarvan enkele 300 meter hoog zijn.

De Ardèche is geliefd bij kanoërs en kajakkers. Je kunt er stevige tochten maken tot wel 30 kilometer.


Met de auto of fiets


De Gorges d’Ardèche is goed met de auto of de fiets te verkennen. Stop onderweg zeker aan enkele van de uitzichtpunten met parking (“Belvedères”) , om tegenieten van de uitgestrekte natuurpracht.

Op de route van de Gorges tref je ook een aantal prachtige oude dorpjes aan, waaronder Labeaume, Balazuc en Vogüé.


Pont d’Arc


De bekendste boog is de Pont d’Arc aan het begin van de canyon. Het is een natuurlijke boog van 60 meter breed en 54 meter hoog. Onder deze boog passeren naar schatting jaarlijks zeker 100.000 kano’s, kajaks en andere bootjes.

Pont d’Arc is ook de ideale uitvalsbasis voor mooie wandel- en fietsroutes.


Tips

 

Het kan in het hoogseizoen erg druk zijn op de route, dus het is geen slecht idee om je bezoek ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds te plannen.

Neem voldoende eten en drinken mee, want onderweg is er niet zoveel gelegeneheid om iets te kopen. Ook een sanitaire stop is niet overal even evident.