Tussen burchten en kastelen

Jij houdt van cultuur én geschiedenis? In Zuid-Frankrijk vind jij wat je zoekt. Middeleeuwse burchten en bastides katapulteren je als het ware terug in de tijd en dompelen je onder in de splendide cultuur van onze voorouders.

Als er eén regio is waar kastelen centraal staan is het wel de Dordogne . Met maar liefst 40 kastelen domineert de Dordogne het Zuid-Franse landschap. Maar ook in de Vaucluse, Rhône-Alpes en Lot zijn er prachtige exemplaren te bewonderen!


  • Deel dit artikel via
Ontdek onze vakantiehuizen in Zuid-Frankrijk!

Dordogne en haar kastelen


Hoogtepunt is met voorsprong La Maison Forte de Reignac, een volledig intact rotskasteel, uniek in Frankrijk! Je kan er onder andere authentieke meubels maar ook een expositie rond de lokale prehistorie bezichtigen.

Ook Kasteel Fenelon is een fraai stukje architectuur. Het kasteel is nog steeds volledig intact dankzij de verdediging van haar indrukwekkende omwalling. 

Als laatste is ook Château de Biron uit de 12e eeuw een vermelding waard. Haar ligging is uiterst uniek: op de top van een uitgedoofde vulkaan. Niet te missen!


Kasteel van Gordes


In de Vaucluse ligt het imposante Château de Gordes. Het overleefde wonderwel de brutale aanvallen tijdens de Middeleeuwen en torent nu nog steeds uit boven de prachtig groene landschappen van de Vaucluse.


Tot 1996 werd in dit kasteel ook het museum van Vasarely gehuisvest. Deze Franse kunstenaar was een van de voornaamste vertegenwoordigers van de Franse op-art. Sinds 2015 werd de tentoonstelling heropend. Snel zijn is aangeraden, want deze expositie loopt maar 3 jaar.


Kasteel van Grignan


Benieuwd naar de Franse Renaissance? In de Rhône-Alpes kan je het prachtige Château de Grignan bezoeken. Bovenop dit pareltje heb je een mooi uitzicht over de Mont Ventoux, de berg van Lance en de blauw-paarse lavendelvelden die de nabijliggende stad kleuren.