5 uur in Arles, de tips van Hanne Luyten

Dit blogartikel werd geschreven door Hanne Luyten, die voor de tweede zomer op rij met haar gezin op Relivakantie ging. Hanne is auteur van boeken (zowel voor kinderen als voor volwassenen) en heeft op Instagram een toffe community opgebouwd. Je vindt haar onder @hanneluyten!

Net als in de zomer van 2021, wilden we dit jaar opnieuw onze gezinsvakantie in Zuid-Frankrijk spenderen. Maar hoe begin je in godsnaam aan de zoektocht naar dat ideale huisje? Wel, oprechte aanbevelingen van tevreden klanten, dàt is heel vaak de meest waardevolle feedback die je kan krijgen als je je te pletter zoekt in het kluwen van online vakantiehuisjes. Exact dat advies, bracht me -ook dit jaar weer- naar 1 bepaalde website voor een kwalitatief verblijf in het zuiden van Frankrijk: die van Reli!

Mijn man, drie kinderen en ikzelf belandden in Mazet des Planes, een prachtige nieuwbouwwoning in Maillane, een landelijk dorp dat de perfecte uitvalsbasis bleek voor hele fijne trips in zowel de Vaucluse als Bouches-du-Rhone.


  • Deel dit artikel via
Ontdek Mazet des Planes, het vakantiehuis waar Hanne met haar gezin verbleef

Eerlijk is eerlijk: als het van onze drie kinderen afhing, dan spendeerden we onze vakantie integraal in en rond het zwembad. Zij hebben echt niet meer nodig dan wat speelgoed en waterpret, maar vader en moeder zoeken toch af en toe graag wat cultuur op. De deal? Elke twee dagen een uitstapje, en na de lunch weer terug naar het huis! Om... te plonsen uiteraard.


Amitheater van Arles


Wij spendeerden een vijftal uren in Arles en... wauw, hoe ongelooflijk boeiend en prachtig is het daar? In het Romeinse rijk was Arles een erg belangrijke stad, en dat voel je aan alles als je door het centrum kuiert. Pal in het midden? Het gigantische amfitheater, een arena waarin duizenden jaren geleden gladiatoren elkaar bevochten.

Vandaag kan je de arena gewoon bezoeken (zeker doen!), maar worden er ook nog steeds stierengevechten en concerten georganiseerd. Wij vonden het waanzinnig indrukwekkend, en erg fijn dat je echt (bijna) elk deel van de arena kan bewandelen en beklimmen. Tip: op de toren krijg je een prachtig uitzicht over Arles!


Théâtre Antique & thermen
 

Wandel je vijf minuutjes verder, dan kom je in het Theatre Antique terecht, waarin je in het halfrond kan plaats nemen. (Offf.. je kan in 35° alle trappen op en neer rennen, zoals drie niet nader vernoemde kinderen.)

Nog wat verder, in de thermen, krijg je dan weer een zicht op hoe les Arlésiens zich twee eeuwen geleden wasten. Zelf ook op zoek naar afkoeling? De cryptoporticus is the place to be! Het is een ondergrondse (en dus frisse!) site, overblijfselen van wat duizenden jaren geleden ooit het forum was.


Nog drie kleine tips

 

  1. Koop bij een van de bezienswaardigheden of bij het Office Du Tourisme een ‘pass liberté’. Daarmee kan je 4 van de vele monumenten bezoeken. Kostprijs: € 12 pp maar kinderen onder 18 jaar krijgen de pass gratis.
  2. Ga lunchen op de Place Voltaire bij Café Bistrot du Pitchounet. Heel erg lekker en uitgebreid!
  3. Er staat een antieke draaimolen vlak naast het Office du Tourisme. Laat je kinderen daar METEEN op, als je de hele dag gezeur voor de molen wil vermijden. Graag gedaan! ;-)