4 x cultuur met kids in Zuid-Frankrijk

Geen vakantie zonder een gezonde portie cultuur. Aan musea geen gebrek in het rijke Zuid-Frankrijk. Maar wat met de kids? Wij zochten en vonden de leukste culturele trekpleisters waar ook de kinderen met plezier heen gaan. 


  • Deel dit artikel via

Ludo (Pont du Gard)

Wie naar Zuid-Frankrijk afzakt en een zwak heeft voor Romeinse bouwkunst, houdt zonder twijfel halt bij le Pont du Gard, een Romeins aquaduct dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Indrukwekkend én leerrijk, zo’n bezoek aan le Pont du Gard, en dat niet alleen voor de ouders maar ook – en vooral – voor de kids.

De interactieve speel- en ontdekkingsruimte Ludo werd speciaal voor leergierige kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud ontwikkeld om hen op een speelse manier de Romeinse samenleving en architectuur te laten ontdekken.


Chateau de Castelnaud

Kleine ridders en prinsesjes komen helemaal thuis in Chateau de Castelnaud, een middeleeuws kasteel uit de 12e eeuw in de Dordogne. Binnenin het kasteel huist een oorlogsmuseum waarin meer dan 250 oude wapens en wapenuitrustingen worden ten toon gesteld: van maliënkolders tot kanonnen en kruisbogen.

Uniek aan Chateau de Castelnaud is hun uitgebreide aanbod aan demonstraties en activiteiten voor kinderen. Droomt jouw zoon of dochter er al lang van om eens met een kruisboog te schieten, zoals een echte ridder? Of is het hele gezin benieuwd naar hoe een smid vroeger te werk ging? Je ontdekt het allemaal tijdens een uitje naar dit indrukwekkende kasteel.


Site archéologique de Glanum

In Saint-Rémy-de-Provence ligt de archeologische site van Glanum, een oeroude stad gesticht door de Gallische Kelten. De authentieke overblijfselen geven goed weer hoe een dorp in de Oudheid eruit moet gezien hebben.

Om het ook voor de kinderen boeiend te houden, worden er het hele jaar door activiteiten georganiseerd die hen op een plezante en educatieve manier de site laten ontdekken. Zo kan je er rond Pasen bijvoorbeeld eieren schilderen zoals ze dat deden in de Oudheid en worden er tijdens de zomermaanden tal van verschillende creatieve ateliers georganiseerd.


Fondation Vasarely

Dat de Frans-Hongaarse kunstenaar Victor Vasarely het groots zag, bewijst zijn Fondation Vasarely, het imposante museum dat hij liet bouwen om er 44 van zijn meest indrukwekkende kunstwerken ten toon te stellen. Niet alleen de ouders, maar ook de kids worden hier ondergedompeld in de geometrische, vaak kleurrijke kunst van Vasarely.

Zo kan je er met het hele gezin elke woensdag deelnemen aan de ‘jeux de piste’ waarbij je in het museum op zoek gaat naar aanwijzingen om aan het eind van je bezoek de schat van het museum te bemachtigen. Daarnaast worden er ook geregeld ateliers georganiseerd waarbij de kinderen zelf creatief aan de slag gaan.