7 tips voor een lange autorit met kinderen

Op vakantie naar Zuid-Frankrijk ben je toch al gauw een paar uur of zelfs een volledige dag onderweg. Hoe overleef je dat met (kleine) kinderen op de achterbank. Reli weet raad! Als ervaren Frankrijkreizigers met kinderen van peuter tot tiener hebben we een aantal tips om jou het reizen aangenamer te maken.  En hey, als al deze tips niet meer helpen, dan kun je nog altijd het ultieme reisattribuut (ja, de tablet!) bovenhalen ;-)


  • Deel dit artikel via

1. Goed gepland is half gewonnen
 

Begin tijdig met de voorbereidingen, zodat je ontspannen kunt vertrekken. Verzamel op voorhand de nodige reisdocumenten (vergeet het kids-ID niet!), doe de boodschappen (zonnecrème, knabbels voor onderweg, …) en pak je koffers. Laad ook je auto op tijd in: wacht niet tot op het laatste moment om dan te beseffen dat niet alles mee kan.

Hulp nodig? Reli’s superhandige vakantiechecklist kan je hierbij helpen!


2. Slapende kindjes zeuren niet
 

Hoe minder je bengels wakker zijn tijdens de rit, hoe meer kans op peace and quiet op de achterbank! Het handigste is dus om ‘s nachts te rijden. Vertrek net na het avondeten of in de late namiddag (en maak dan een tussenstop voor je avondmaal) en stop je kleine slapers op voorhand in een pyjama of comfortabele kledij

Zie je het niet zitten om ‘s nachts te rijden? Vertrek dan heel vroeg ’s ochtends, zodat ze de eerste uurtjes slapen. Of vertrek in de namiddag, rijd een paar uur en las een overnachting op hotel in.

Zorg dat de chauffeur goed uitgerust is en los elkaar af.


3. Nieuw speelgoed = dikke fun!
 

Koop op voorhand wat nieuwe spulletjes. Die hoeven helemaal niet duur te zijn: met een sticker- of kleurboek, en knuffel en een nieuw popje/autootje zijn ze al gauw enkele uurtjes zoet. Wacht nog even tot de eerste verveling toeslaat en haal het nieuwe speelgoed dan pas boven. Zijn je kinderen al wat groter? Koop dan de reisversie van een gezelschapsspel.


4. Foute party op de achterbank
 

Het repertoire van Studio 100 of Kapitein Winokio is misschien niet meteen jouw favoriete reismuziek (of misschien wel?), maar bedenk dat een zeurend kind op de achterbank nog minder aangenaam is. Dus haal je innerlijke kind boven en zing samen met je kroost uit volle borst “10 000 luchtballonnen”, “Klein klein kleutertje” en “Let it go…”.

Of wie weet ben jij wel gezegend met kinderen die van jouw favoriete muziek houden? In dat geval kan samen zingen alleen maar plezant zijn!


5. Ik ga op reis en ik neem mee…
 

Ook dit staat wellicht niet meteen op je verlanglijstje, maar samen spelletjes spelen is ook een ideale manier om je koters te entertainen. Met deze spelletjes scoor je altijd:

  • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
  • Wie ziet het eerst een gele/rode/blauwe/… auto?
  • Ik ga op reis en ik neem mee…
  • Een woordenslang maken, bv. met dieren (Aap-Paard-Dino-Olifant)
  • Wie/wat ben ik?

6. spijs de hongerige maagjes
 

Eten en drinken = afleiding! Zorg voor voldoende (gezonde) snacks die je je kinderen onderweg kan toestoppen. Denk aan een drinkfles met water, stukjes fruit of groenten, een boterham, … En voor de echt moeilijke momenten – waarom niet – een zakje koekjes of snoep. Het is tenslotte vakantie voor iedereen. Maar denk eraan: doseren is de boodschap (lees: geef niet al je troeven ineens weg).


7. las tijdig een pauze in


Lang stilzitten is voor niemand aangenaam. Stop regelmatig eens zodat je kinderen hun energie kwijtkunnen. Een hapje eten, een plaspauze, wat ravotten op de speeltuin of een bezoek aan het winkeltje van het tankstation zijn al gauw spannende activiteiten wanneer je de rest van de dag in de auto doorbrengt.