Zuiderse ovenschotel met kerstomaatjes

Stefanie van @foodloveblog logeerde deze zomer met haar familie in ons vakantiehuis Les Rosiers in de Provence, waar ze zich in de keuken volop uitleefde met de verse ingrediënten van de Provençaalse marktjes. We mogen één van haar zomerse recepten delen op deze blog, waarvoor dank! Met deze panzanella met kerstomaten tover je in no-time een portie Zuid-Frankrijk op je bord!

Naast Zuid-Frankrijkfan is Stefanie ook een (healthy) foodie in hart en nieren. Op haar blog Foodlove deelt ze nog veel meer gerechten. En ze schreef onlangs een e-book volledig gewijd aan traybakes. Dat zijn snelle bakplaatgerechten die je van A tot Z in de oven bereidt. Meer hierover (én een kortingscode) vind je onder het recept. 


  • Deel dit artikel via
Vakantiehuis Les Rosiers

Ingrediënten

  • 1 courgette, in halve maantjes
  • 1 rode ui, in partjes
  • 2 tenen look
  • Enkele trosjes kerstomaten
  • Enkele takjes verse tijm
  • 2 dikke sneden zuurdesembrood
  • Een klein potje groene pesto
  • 100 gram gegrilde artisjokken op olie
  • 50 gram ontpitte olijven
  • Een handvol Parmezaanschilfers
  • Twee handenvol basilicumblaadjes
  • Twee handenvol rucola
  • Olijfolie, peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180° hetelucht.
  2. Verdeel de courgette en ui over een braadslede of bakplaat en plaats de trosjes tomaatjes tussen de groenten.
  3. Meng voorzichtig met olie en kruid met peper en zout. Leg de lookteentjes er in hun geheel bij.
  4. Rits de blaadjes van enkele takjes tijm, hak grof en verdeel over de groenten. Leg ook enkele volledige takjes tijm tussen de groenten.
  5. Plaats in de oven en rooster 12 à 15 minuten of tot wanneer de courgette beetgaar is en de tomaatjes beginnen open te barsten.
  6. Scheur ondertussen het brood in stukken, en meng met wat olie en enkele lepels pesto.
  7. Laat de artisjokharten uitlekken en vang 1 eetlepel olie op. Meng de olijven met de opgevangen artisjokolie.
  8. Haal de bakplaat uit de oven, verdeel het brood, de artisjokken en olijven tussen de groenten en rooster opnieuw 7 à 10 minuten, of tot wanneer het brood goudbruin en krokant is en de groenten heerlijk gaar.
  9. Plet de gegaarde lookteentjes met een vork en verdeel over de panzanella. Lepel ook nog wat extra pesto over het gerecht.
  10. Werk het gerecht af met Parmezaanschilfers en verse basilicum. Serveer met een handvol rucola.

 


Traybakes!


Zin in nog meer snelle gerechtjes zoals deze panzanella? In haar e-book Traybakes - laat je oven het werk doen bundelt Stefanie 40 bakplaatgerechten: lichte gerechten boordevol groenten, maar ook comfort food en cheesy gerechten, wereldkeuken en zoet gebak.

Er is zelfs een apero traybake, speciaal voor de Zuid-Frankrijk liefhebbers ;-)

Alle gerechten zijn vegetarisch, maar je kunt de plantaardige alternatieven gemakkelijk vervangen door een stukje vlees of vis.

Het e-book kost normaal 19,50 maar wie bij het bestellen de code RELI20 ingeeft, krijgt 20% korting (niet cumuleerbaar met andere kortingen).

Meer info over het boek vind je op de website van Stefanie.