Ontdek de heerlijke champignons uit Zuid-Frankrijk

Brrr, de herfst is in het land en dat hebben we geweten! Het bos ligt bezaaid met bladeren, de bomen worden kaal, de dagen worden kort en de nachten lang. Na een lange broeierige zomer staat ook in Frankrijk de herfst voor de deur en dat betekent dat ook de jacht op de champignons geopend is! Ook in het Zuiden van Frankrijk schieten deze delicatesses als paddestoelen uit de grond. Ook zo een fan van deze lekkernij? Plan dan snel je trip naar Frankrijk en ga op paddestoelenjacht


 • Deel dit artikel via
Boek snel en ga op paddestoelenjacht!

Un peu d'histoire...

De eerste echte champignonpluk vond plaats in de omgeving van Parijs, waar in 1651 de eerste champignons werden geteelt. Deze werden dan in de meest exclusieve Parijse restaurants geserveerd. Enkele jaren later, omstreeks 1780, ontdekte men dat het klimaat in ondergrondse steengroeven zeer geschikt was voor de champignonteelt. Het was pas rond 1950 dat de eerste bovengrondse champignonkwekerijen zijn ontstaan. Naast Nederland is ook Frankrijk zeer gekend voor de grote productie van champignons. 


Hoe pluk je champignons?

Paddestoelen zoeken is in Frankrijk een nationale sport. Toch kan het riskant zijn om zelf geoogste paddestoelen te eten. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, gaat met een deskundige op pad. Je kan ook altijd langsgaan bij de lokale Franse apotheker. Zij vinden het namelijk heel gewoon om je mandje op giftige paddestoelen te controleren. Het is natuurlijk ook handig om op voorhand een lijstje te maken van de eetbare champignons. Zo een lijstje vind je hier


waar vind je ze?

De Franse regio Ile de France herbergt de meeste paddestoelen, zeker La Forêt de Fausses-Reposes biedt een enorme diversiteit aan champignons. Ook in Yvelines of in het bos van Fontainebleau is het een waar paradijs op aarde voor de champignonliefhebber. Vervolgens vind je ook in la Franche-Comté vele wouden en bossen die een schat aan paddestoelen herbergen, net als in het Zuiden van Frankrijk. Tot slot zijn de kleine Antillen, vooral dan de regio's Martinique en Guadeloupe, zeer bekende streken onder de paddestoelenplukkers. 


En smullen maar...

Een mandje vol heerlijke verse champignons, dat is het resultaat na een frisse wandeling in de Franse bossen! Tijd dus om ze te bereiden in bijvoorbeeld een heerlijke kom warme soep, een ideale opwarmer tijdens deze frisse herfstdagen! En met de vers geplukte champignons bij de hand, is de soep op 1 2 3 klaar! Klik hier voor de heerlijke verse champignonsoep met kaasstengels à la Jeroen Meus!

Geen soepfanaat? Probeer dan zeker deze heerlijke pasta met verse champignons, erwtjes en gezouten spek! Een zeer simpel gerechtje, maar des te lekker! Je vindt het recept hier.

Smakelijk


Enkele interessante weetjes

 • De champignon is geen groente, wel een schimmel
 • De champignon zit boordevol vitaminen en mineralen, zoals vitamine B12
 • Champignons zijn goed voor het immuunsysteem

populaire bestemmingen

Om je te helpen bij je zoektocht vind je hieronder enkele plekken die bij veel mensen in de smaak vallen.

Voeg je woning toe aan onze Reli-selectie

 • je hebt een vakantiewoning
 • vrij gedurende de piekperiode
 • proper onderhouden
 • graag een extra zakcentje
 • uitgerust als tweede woning

Maak gebruik van onze diensten

 • jaarlijks contract
 • promo & administratie
 • ondersteuning & advies
Ontdek de voordelen van Reli, maak een afspraak