Vakantie in Zuid-Frankrijk: de favorieten van Hanne Luyten

Dit blogartikel werd geschreven door Hanne Luyten, die voor de tweede zomer op rij met haar gezin op Relivakantie ging. Hanne is auteur van boeken (zowel voor kinderen als voor volwassenen) en heeft op Instagram een toffe community opgebouwd. Je vindt haar onder @hanneluyten!

Als je aan mijn zestienjarige zelf zou verteld hebben dat ze over twintig jaar met plezier in een busje vol zelfgemaakte kinderen elke zomer over de Autoroute du Soleil naar het zuiden van Frankrijk zal reizen... ze had je zeker niet geloofd. En kijk, here we are! Het hoogtepunt van mijn meest recente zomers: met mijn gezin richting Provence!

Naar lavendel, kaas, brood en ijsjes. Naar 10.000 liter zonnecrème en iets-minder-liter rosé. (Hoewel?) Naar trage ochtenden en lange avonden met vooral heel veel tijd voor mijn lievelingsmensen.


  • Deel dit artikel via

Reisgezelschap


Mijn vaste crew in Zuid-Frankrijk? Mijn man, zoon en dochters! En petite comité dus, maar wat voor eentje. Mijn man en ik zijn beide zelfstandigen en kiezen er dus heel bewust voor om twee volle weken naar de zon te trekken.
 

We weten als geen ander dat het échte vakantiegevoel pas na een paar dagen komt, we moeten ons werk echt bewust los laten en dat zou op een week niet lukken. Veertien dagen in de Franse zon dus, heerlijk!


Reli vakantiehuis


We verbleven tot hiertoe in drie vakantiehuizen van Reli: een geweldige gelijkvloerse villa in Belgentier, een vintage jaren 70 mansion in Grasse, en onze meest recente ervaring was een nieuwbouwwoning in Maillane. Een favoriet kiezen is super moeilijk want alle drie de vakantiewoningen hadden eigenlijk alles wat we zoeken op reis.

Maar misschien... heeft Villa Belgentier een streepje voor dankzij het grote ondiepe stuk aan het mooie zwembad. Onze kindjes speelden er uren met emmertjes en gietertjes en hebben er geweldige herinneringen aan.


Ik ga op reis en ik neem mee...


Magazines! Ik ben -raar maar waar- niet zo’n fervente boekenlezer. Iets met een korte aandachtspanne en kinderdrukte, vrees ik. Magazines zijn dan de ideale vakantielectuur voor mij.

Mijn telefoon is ook onmisbaar uiteraard. Ik maak graag veel foto’s en filmpjes, maar ik gebruik ‘m ook om muziek te streamen naar de draadloze Sonos die we meenemen en bij het zwembad zetten.

En tot slot een recente ontdekking: het Bip&Go-bakje om zonder aanschuiven door de péage te rijden. Je vraagt het online aan en kleeft het tegen de voorruit van je wagen. Onmisbaar voor ons! Met een achterbank vol kinderen is elke file die je kan vermijden een bonus!


Restaurants


We hebben eigenlijk al heel vaak, heel lekker gegeten tijdens onze uitstapjes in de regio waar we verblijven. Dit jaar was Café Bistrot du Pitchounet in Arles de topper!

Misschien nog een kleine tip: je krijgt zo goed als altijd vanzelf een gratis fles kraantjeswater bij je eten. Dat staat zelfs in de Franse wet! Je hoeft dus geen aparte fles meer te bestellen, want die wordt wel aangerekend uiteraard. Dat hadden wij pas dit jaar door... Woeps!


Uitstapjes


Heb je even? Frankrijk is zo mooi en zo divers in al z’n eenvoud. Wij bezochten al bergdopjes en grootsteden, maar ook werelderfgoed-monumenten en musea. Cassis is precies een mini-Marseille, de Pont du Gard is fenomenaal en de Ile de Porquerolles komt precies uit de boekjes.

Op onze to do lijst staat zeker nog: Uzès, Montpellier, de Gorges du Verdon, de Mont Ventoux en bloeiende lavendelvelden. Je hoort het, wij moéten wel terugkomen!