Vakantie in Frankrijk: Corona

Sinds 15 juni zijn toeristen uit de Schengenlanden weer welkom in Frankrijk. Goed nieuws dus voor al wie bij ons een vakantiehuisje boekte! Maar welke veiligheidsregels zijn er? Waar moet je een mondmasker dragen? En kun je al naar de winkel, de markt of een museum? In dit blogartikel krijg je een antwoord op al die vragen.

De algemene richtlijnen voor corona in Frankrijk zijn gelijkaardig als die in België: 

  • was regelmatig je handen
  • hoest in je ellenboog of in een zakdoek
  • gebruik wegwerpzakdoeken
  • groet elkaar zonder lichamelijk contact
  • houd minimum 1 meter afstand van elkaar

(laatste update artikel: 24/06/20)


  • deel dit artikel via

Een vakantiehuis huren in Frankrijk

 

Reli vraagt dit jaar uitzonderlijk aan alle klanten om hun eigen hoofdkussen mee te nemen. Het is voor onze poetsploegen ter plaatse onmogelijk om telkens alle hoofdkussens te wassen.

De poetsploegen hebben richtlijnen gekregen i.v.m. het corona proof maken van het vakantiehuis (extra verluchten, bepaalde zaken zoals deurknoppen en schakelaars desinfecteren, linnengoed op voldoende hoge temperatuur wassen, …). Het poetsen zal dit jaar wat meer tijd en aandacht vragen dan anders. Wij vragen om het aankomstuur te respecteren en niet vroeger toe te komen dan voorzien. 

Respecteer bij de ontvangst de basisregels (geen lichamelijk contact, voldoende afstand, …) en draag eventueel een mondmasker.

Noch Reli, noch de eigenaar van het vakantiehuis, noch de poetshulp kan aansprakelijk gesteld worden mocht een huurder tijdens zijn verblijf in Frankrijk besmet geraken met het coronavirus.

Breng je eigen hoofdkussen mee!
Logeren in alle privacy

Zijn mondmaskers verplicht in Frankrijk?

 

Mondmaskers zijn in Frankrijk niet verplicht in de buitenlucht. Op straat, in het park of op het strand hoef je dus geen mondmasker te dragen. Op sommige (drukke) markten kan het wel verplicht zijn. Informeer je hiervoor op voorhand.

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, op restaurant (voor wie zich in het restaurant beweegt) en in musea.

In sommige winkels is mondbescherming verplicht. De winkeliers mogen hierover zelf beslissen.

De verplichting om een mondmasker te dragen geldt voor personen vanaf 11 jaar. Je hoeft geen medisch masker te dragen, het mag een wegwerpmasker of een zelfgemaakt masker van textiel zijn. In veel Franse winkels kun je ondertussen stoffen maskers kopen. Wegwerpmaskers vind je in vrijwel elke Franse apotheek of supermarkt.

Corona: tips voor onderweg

 

Probeer grote, drukke tankstations zoveel mogelijk te vermijden. Neem zeker het volgende mee voor onderweg: voldoende water, een eigen picknick, een mondmasker voor elke passagier, wegwerphandschoenen voor het tanken en alcoholgel om je handen te ontsmetten.

Mondmaskers zijn niet algemeen verplicht in de benzinestations, maar in veel tankstations mag je niet binnen zonder. Benzinerestaurants en wegrestaurants zijn gewoon open, volgens de winkel- en horecaregels. 

Ook de stopplaatsen (“aires”) langs de autoroutes zijn open. Je mag er picknicken zoals gewoonlijk (max. 10 personen samen) en ook de wc’s zijn in principe open.

Horeca: zijn de cafés en restaurants in Frankrijk weer open?

 

Restaurants en cafés zijn weer open in bijna heel Frankrijk. Op voorhand reserveren is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden.

Er gelden enkele veiligheidsmaatregelen:

  • minstens 1 meter afstand tussen de tafeltjes
  • maximaal 10 personen aan één tafel
  • verplichte mondmaskers voor de bediening 
  • verplichte mondmaskers  voor klanten als die zich verplaatsen in het restaurant

Winkels en markten in Frankrijk

 

Alle winkels, supermarkten en winkelcentra zijn weer open in Frankrijk.

Winkeliers bepalen zelf hun veiligheidsregels. Sommigen verplichten het dragen van een mondmasker en plaatsen een pompje met handgel bij de ingang. Andere mogelijke maatregelen zijn: een maximumaantal bezoekers, eenrichtingsverkeer in de winkel en markeringen bij de kassa doe aangeven dat je 1 meter afstand moet houden. 

Voor de markt bepaalt elke gemeente haar regels, maar ook hier kunnen mondmaskers verplicht zijn voor verkopers én bezoekers. Bij overdekte markten is dit vrijwel altijd het geval, voor markten in de openlucht verschilt het per departement. 

Plan je een bezoek aan de markt? Zoek dan even op voorhand op welke veiligheidsmaatregelen er gelden en neem voor de zekerheid een mondmasker mee (want het kan er druk zijn).

Stranden, parken, meren, bossen en zwembaden

 

De Franse stranden, parken, meren en bossen zijn weer open. Liggen zonnen op het strand is niet langer verboden. Ook sporten en picknicken zijn weer toegestaan. Je moet wel afstand houden van andere gezelschappen en je mag met niet meer dan 10 mensen samen zijn (kinderen meegeteld).

Franse openbare zwembaden laten een maximumaantal bezoekers tegelijk naar binnen. De jacuzzi en het bubbelbad blijven dicht.

Musea en evenementen

 

In musea en dergelijke zijn mondmaskers verplicht. Er geldt vaak een maximumaantal bezoekers en vaak moet je verplicht reserveren. Informeer je dus op voorhand als je een culturele uitstap plant.

Bijeenkomsten in de openlucht voor meer dan 5.000 personen blijven verboden tot september. Evenementen binnen mogen alleen plaatsvinden als alle bezoekers 1 meter afstand kunnen houden.

Openbaar vervoer

 

Op het openbaar vervoer in Frankrijk zijn mondmaskers verplicht voor iedereen vanaf 11 jaar. Voor de trein en metro geldt deze verplichting al in de stationshal. De Franse spoorwegen houden in de treinen met verplichte reservering zo veel mogelijk stoelen vrij tussen de reizigers als de treinen niet vol zijn. 

Mondmaskers zijn ook verplicht in de taxi.

Geniet!

 

Na maanden van onzekerheid en quarantaine is eindelijk het moment aangebroken van je vakantie in La Douce France!

Geniet van de welverdiende rust, steek de barbecue aan, neem een frisse duik in het zwembad, schenk jezelf een glaasje uit en klink op de vakantie en het gezelschap. La vie en rose, la vie en Reli! Dit jaar misschien nog meer dan anders...