Enkele typische Franse gerechten

Dat de Fransen een echte verfijnde keuken hebben, wisten we natuurlijk al langer dan vandaag. Toch moet je geen topchef zijn om een lekker typisch Frans gerechtje op tafel te toveren. Wij verzamelden voor jou enkele typisch Franse hoogstandjes met recept. Verzamel je ingrediënten en verander je keuken in een typische Franse cuisine. Kokkerellen maar en breng goddelijk Frankrijk naar je eigen keuken! Bon appétit.


  • Deel dit artikel via

salade niçoise

De salade niçoise is een combinatie van vis, groente en ei en werd genoemd naar de Franse stad Nice. Het enige echte recept bestaat echter niet: er zijn verschillende varianten die allemaal onder dezelfde noemer 'salade niçoise' vallen. Toch heeft een échte salade niçoise sowieso deze basisingrediënten: rauwe groenten, tonijn, ansjovis, olijven, knoflook, gekookte eieren, uien en olijfolie.

Daarnaast kan het recept, afhankelijk van de streek, worden uitgebreid met allerlei extra ingrediënten, zoals sperziebonen, groene kruiden, kappertjes, kropsla, verschillende soorten bonen en artisjokken. De salade wordt aan de hele Côte d'Azur – en eigenlijk over de hele wereld – gegeten en veel streken, dorpen, families en koks hebben hun eigen versie. Sommigen vinden het bijvoorbeeld een doodzonde om aardappels toe te voegen, terwijl anderen juist vinden dat een salade zonder aardappels geen salade niçoise kan zijn. Hier vind je alvast het recept van een variant mét aardappelen. Smakelijk!


bouillabaisse

Bouillabaisse is oorspronkelijk een Provençaalse vissoep, typisch voor de stad Marseille, die bestaat uit minstens 7 verschillende soorten vis. Oospronkelijk werd vis, die niet gebruikt kon worden voor verkoop, door de vissers gekookt en bereid. Na ongeveer twintig minuten koken, werd de hete bouillon over stukken geroosterd brood gegoten dat ze met knoflook hadden ingewreven. Vervolgens werden de vissen opgegeten met een rouille (peper/ knoflooksaus) of een aioli (knoflookmayonaise). De visbouillon kan je kant en klaar kopen, maar je kan hem ook gemakkelijk zelf maken. Hier vind je alvast het recept voor een heerlijke bouillabaisse! 


ratatouille

Ratatouille is een gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel wordt bereid. Verschillende variaties van het gerecht worden gegeten in andere landen rond de Middellandse Zee. In Frankrijk wordt het gerecht ook wel kortweg Rata genoemd. De bereiding kan verschillen, maar basisingrediënten van ratatouille zijn: tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook. Ratatouille wordt in Frankrijk - 's zomers overigens ook koud - meestal gegeten met stokbrood. Hier vind je het recept!


pot-au-feu

Pot-au-feu is een lekker Frans stoofpotje van groenten en vlees. De basis van het gerecht is rundsvlees, het gerecht wordt aangevuld met groenten van het seizoen. Er bestaan dus ook hier verschillende varianten op het recept. Door de lange stooftijd worden vlees en groente zeer zacht. Hierdoor is het mogelijk een wat taaier soort vlees te gebruiken, wat het gerecht dan ook zeer goedkoop maakt. Vaak wordt een mengsel van kruiden en wijn toegevoegd om het gerecht op smaak te brengen. Klik hier voor het recept!


tarte tatin

Tarte tatin is een "appeltaart op z'n kop" en heeft een laagje van gekaramelliseerde suiker. De taart werd in 1889 per ongeluk gecreëerd door twee zussen, Stéphanie en Caroline Tatin, die het Hotel Tatin uitbaatten in het dorpje Lamotte-Beuvron. Het originele recept is eenvoudig en er bestaan ondertussen heel wat varianten. De vulling kan bestaan uit andere vruchten, maar ook uit gegrilde groenten of tamme kastanjes. Klik hier voor het volledige recept!

populaire bestemmingen

Om je te helpen bij je zoektocht vind je hieronder enkele plekken die bij veel mensen in de smaak vallen.

Voeg je woning toe aan onze Reli-selectie

  • je hebt een vakantiewoning
  • vrij gedurende de piekperiode
  • proper onderhouden
  • graag een extra zakcentje
  • uitgerust als tweede woning

Maak gebruik van onze diensten

  • jaarlijks contract
  • promo & administratie
  • ondersteuning & advies
Ontdek de voordelen van Reli, maak een afspraak