Twee verrassende recepten met lavendel

Doet de geur van lavendel jou ook instant dromen van vakantie in Zuid-Frankrijk? Wist je dat lavendel ook eetbaar is? Je kunt de bloemetjes zowel gedroogd als vers verwerken in zoete desserts of drankjes. En wie echt avontuurlijk is, kan zelfs eens proberen om een stukje kip of lam te marineren in een mengsel van olijfolie, honing, tijm en lavendel. Tip: begin met een kleine hoeveelheid, want de smaak mag niet overheersend zijn!

Ga je in de keuken experimenteren met lavendel? Zorg dat je altijd onbespoten lavendel gebruikt. Sommige soorten smaken sterker dan andere, dus heb je er in de tuin staan, probeer dan eerst even uit of die niet te hard doorsmaakt. Een zeepsmaak is absluut te vermijden. De Engelse variant smaakt iets zoeter en zou daardoor beter geschikt zijn voor bereidingen.

Zin gekregen om met lavendel aan het kokerellen te slaan? We zetten je hieronder op weg met twee recepten: lavendelkoekjes en lavendellimonade.

 


  • deel dit artikel via
Ontdek onze vakantiehuizen in Zuid-Frankrijk

Lavendelkoekjes

 

Nodig

  • 300 g bloem
  • 3/4 tl zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 el lavendelbloemetjes (losgemaakt)
  • 170 g boter, op kamertemperatuur
  • 2 el honing
  • 60 g poedersuiker


Bereiding

  • Meng bloem, zout, bakpoeder en lavendel in een kom.
  • Klop in een andere kom de boter luchtig met de poedersuiker.
  • Klop er de honing onder en daarna het bloemmengsel, tot je een samenhangend deeg hebt (niet langer).
  • Verdeel het deeg in twee. Leg de twee helften op een stuk plasticfolie en vorm er een worst van. 
  • Laat het deeg opstijven in de koelkast, minstens een uur. 
  • Verwarm de oven voor tot 180°. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal de deegworsten uit het plastic en snijd er plakken van van ongeveer een centimeter dik.
  • Leg ze op het bakpapier met telkens enkele centimeters ertussen.
  • Bak ze ongeveer 8 minuten in de oven, tot ze goudbruine randjes krijgen.

Dit recept vonden we op de blog Jonge Sla.


Lavendellimonade

 

Nodig 


Voor de lavendelsiroop:

  • 250 ml water
  • 100 gram fijne suiker
  • 3 eetlepels gedroogde lavendel 

Voor de afwerking:

  • scheutje citroensap
  • schijfje citroen
  • takje lavendel


Bereiding


De lavendelsiroop:

  • Breng het water en de suiker aan de kook met de gedroogde lavendel.
  • Laat de suiker al roerend langzaam oplossen.
  • Zet het vuur lager en laat een half uurtje zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Giet het mengesel door een zeef en laat afkoelen.
  • Bewaar de lavendelsiroop in de koelkast in een afgesloten fles of potje.

De limonade:

  • Giet een bodempje lavendelsiroop in een glas.
  • Voeg een scheutje citroensap toe en leng aan met (spuit)water.
  • Serveer met een schijfje citroen en een takje lavendel.


Tips

  • De lavendelsiroop blijft enkele weken goed in de koelkast.
  • Ook lekker met tonic of ginger ale in plaats van spuitwater.
  • Wil je lavendellimonade met een felle paarse kleur? Voeg dan wat kleurstof toe.