Toeristenbelasting in Zuid-Frankrijk

Elke vakantieganger die in Zuid-Frankrijk logeert, dient toeristenbelasting (ook wel verblijfstaks) te betalen. Maar wie bepaalt nu hoeveel die bedraagt? En hoe gaat dat praktisch in zijn werk? Reli zocht het voor je uit!


  • Deel dit artikel via
Je woning verhuren via Reli

Toeristenbelasting: wat en hoe?


Toeristenbelasting is een vrij standaard belasting voor toeristische verblijven in veel Europese landen. In Frankrijk wordt die bepaald door de gemeente of cluster van gemeenten (‘communauté de communes’) waar het huis zich bevindt.

Sinds 2020 verplicht de Franse overheid alle verhuurkantoren om de toeristenbelasting te innen bij de huurders en af te dragen aan de lokale gemeenten. Het is dus niet meer de eigenaar van het vakantiehuis, maar het verhuurkantoor dat hiertoe verplicht is.

Hoe gaat dit in zijn werk bij Reli? Wanneer een klant een vakantiehuis boekt, betaalt die meteen de toeristenbelasting (samen met het voorschot) en storten wij dit door aan de bevoegde instantie.

Je vakantiehuis laten classificeren of niet?


Ons advies? Laat je woning klasseren! Dan bedraagt de toeristenbelasting een vast bedrag per persoon per nacht (afhankelijk van je klassering) i.p.v. een percentage van de huurprijs. Dit vaste bedrag ligt meestal beduidend lager dan de toeristenbelasting voor niet-geklasseerde woningen.

Zolang we geen informatie omtrent classificatie ontvangen hebben, gaan wij ervan uit dat je vakantiewoning niet geclassificeerd is. D.w.z. dat we het procentuele tarief toepassen. Wij zoeken het percentage op dat geldt in je gemeente en verrekenen dit met de huurprijs.

Is je woning toch geclassificeerd? Gelieve ons hiervan zo snel mogelijk op de hoogte te brengen, zodat wij het tarief kunnen aanpassen.

Hoe je vakantiehuis laten classificeren?


Een tijd geleden heeft Atout France (het Franse Ministerie van Tourisme) een nieuw classificatiesysteem opgezet.

Een keuring aanvragen is gemakkelijk. Op de website  Atout France vind je een lijst met geaccrediteerde keuringsinstanties. Soms een particulier bedrijf, soms een (semi)overheidsinstantie.

Een keuring duurt ongeveer 45 minuten per huis en je krijgt meteen het voorlopige rapport overhandigd. Een paar dagen later valt het officiele rapport in de bus, met een formele toekenning van het aantal sterren. Je krijgt hiermee ook een vermelding op de website van Atout France.

Logies krijgen een classering van 1 tot 5 sterren. Volgende zaken worden in acht genomen: de kwaliteit van de uitrusting van het vakantiehuis en het confort voor de gasten, het respect voor de natuur en de toegankelijkheid voor personen met een handicap.

De keuring is 5 jaar geldig en kost tussen €150 en €200 per vakantiehuis. Je bent niet verplicht om het resultaat te adverteren.

Wil je je huis laten classificeren? Klik hier voor een overzicht van instanties die vakantiehuizen classificeren.