Tips voor de mooiste vakantiefoto's

De Provençaalse lavendelvelden, pittoreske Zuiderse dorpjes en ruwe kliffen zijn niet alleen de ideale omgeving om even helemaal te onthaasten, ze zijn ook de perfecte setting voor originele vakantiefoto’s.

Blogger, fervent Instagrammer én Vaucluse-liefhebber Amélie De Rycke deelt met ons haar 8 ultieme tips voor Instagrammable vakantiekiekjes. Insta(nt) succes gegarandeerd!


  • Deel dit artikel via

Foto's nemen op vakantie

Een goede foto neem je niet zomaar. Heel wat mooie vakantiekiekjes op sociale media zien er misschien spontaan uit, maar vergis je niet, vaak werd er op voorhand echt goed over nagedacht. Met deze 8 tips maak je het perfecte portret voor je Facebook of Instagram.

 

1. Compositie is key

Zet jezelf niet altijd in het midden. Een goede richtlijn voor een mooie compositie is de gulden snede, een verhouding die al eeuwenlang gebruikt wordt in de kunst en architectuur. Hierbij staat je onderwerp (jij dus) op ongeveer een derde van de foto, waardoor het beeld natuurlijk oogt en aantrekkelijker wordt.


2. Perspectief

Houd naast de compositie ook rekening met het perspectief van je foto. Je kan de foto van onder naar boven nemen (kikkerperspectief) of van boven naar onder (vogelperspectief). Alles hangt af van het gevoel dat je wil creëren in je beeld. Van bovenuit sta je over het algemeen net iets flatterender op de foto. Ook bij selfies is dit een goede tip!

 

3. Kies voor kleur

Wist je dat mensen kleuren linken aan gevoelens? Zo roepen geel en oranje warmte op, zijn blauw en groen rustgevende kleuren en staat paars voor kwaliteit en ambitie. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de kleuren in je foto voor een groot deel de sfeer van je beeld bepalen. Door contrasterende tinten te gebruiken, krijg je een dynamisch, levendig vakantiebeeld.


4. Hocus Focus Pas

Geef je foto net dat tikkeltje extra door te spelen met focus. Stel bijvoorbeeld scherp op jezelf en laat de omgeving flou. Zo creëer je een feërieke waas die je beeld interessanter maakt. Check vooraf even de instellingen van je camera. Wist je dat er zelfs al smartphones op de markt zijn waarmee je dit effect kunt creëren?

 

5. Omgeving

Vergeet niet om ook de omgeving in beeld te nemen en maak dus niet enkel close-up portretten maar neem ook foto’s ten voeten uit. Poseer temidden van de lavendelvelden, tussen de rotsen, op het strand of in het zwembad voor het ultieme vakantiegevoel. Zorg ervoor dat de foto echt de sfeer van je verblijf weergeeft.


6. Doe-het-zelf

Wil je een foto maken van het volledige reisgezelschap? Investeer dan in een goed statief waarop je je camera of smartphone kan bevestigen. Op die manier kan je jouw toestel op de juiste hoogte houden en heb je geen fotograaf meer nodig.

De meeste fototoestellen en smartphones hebben een timer waardoor je even tijd hebt om het knopje in te duwen en op je plaats te gaan staan. Extra handig is een kleine afstandsbediening waarmee je ter plaatse je toestel kan bedienen.


7. Oefening baart kunst

Akkoord, poseren is niet simpel. Maar geloof me vrij, je wordt er beter in naarmate je het vaker doet. Na een tijdje ken je je sterke punten en weet je welke poses het meest flatterend zijn. Bovendien is het heel normaal dat je meerdere foto’s maakt vooraleer je echt helemaal tevreden bent. Een echte Instagrammer laat vaak tientallen shots nemen om er zeker van te zijn dat hét perfecte plaatje ertussen zit.

 

8. Laat je verrassen

Ga niet enkel naar de populaire plaatsen waar zowat alle toeristen lustig foto’s nemen. Laat je liever verrassen door de steden, dorpen en natuurgebieden die je bezoekt. Vaak kom je op de meest onverwachte momenten een prachtige plek tegen waar je geweldige foto’s kan maken.


Over Amélie

Amélie De Rycke schrijft op haar blog Binôme over mode, beauty, reizen en interieur. Op Instagram vind je haar terug als @ameliederycke.

Een aantal jaren geleden maakte deze vrolijke twingtiger deel uit van team Reli, waarna ze haar passie volgde en lifestyle redacteur werd bij Belmodo en vtwonen. Intussen is ze leerkracht talen in het secundair en pent ze als freelance redacteur artikels neer, onder andere voor Reli.

Amélie logeerde al verschillende zomers in een vakantiehuis van Reli. Vorige zomer genoot ze nog met volle teugen van de zuiderse zon in Alizée, een prachtige villa tussen de wijngaarden in de Vaucluse.