Vijgen met geitenkaasmousse, bladerdeeg en spek

Dit heerlijk Zuiderse gerecht werd voor ons ontwikkeld door The Messy Chef


  • deel dit artikel via

Ingrediënten

 

  • 1 rol bladerdeeg
  • 12 vijgjes of 5 grote
  • Olijfolie
  • 3 tl honing
  • 2 eetlepels rode wijn azijn
  • 10 sneetjes gerookt spek
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 120 ml room
  • 150 g zachte geitenkaas
  • Paar druppels citroensap
  • Takje rozemarijn
  • Peper en zout

Bereiding


De vijgenmousse

Klop de room op tot die de dikte van yoghurt heeft. Voeg dan de geitenkaas toe. Kruid met peper, zout, een paar druppels citroensap en rasp er ook een deeltje van de schil(zeste) door. Laat opstijven in de koelkast.

Spek & dressing

Neem een pan met daarin een klein scheutje olijfolie. Bak het spek krokant en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Gebruik dezelfde pan voor de dressing. Het vet van het spek geeft namelijk je dressing net dat beetje extra. Blus de pan met de azijn en 2 theelepels honing. Laat 30 seconden inkoken op een zacht vuurtje terwijl je roert. Giet af en serveer lauw.

Bladerdeeg

Rol het bladerdeeg op tot een worst en snijd er stukjes van. Bak de stukjes bladerdeeg krokant in een pan. Kruid met peper en zout en let het takje rozemarijn erbij zodat ze die smaak opnemen. 

Vijgen

Halveer de vijgen en bak ze kort aan in de pan. Hou 1 a 2 vijgen over voor later. Voeg de rest van de honing toe, laat karamelliseren en haal van het vuur. Kruid met een snufje zout. Snijd dunne schijfjes van de overige vijgen.

Het bord dresseren

Serveer de geitenkaasmousse op een groot bord. Leg daarop de warme vijgen, de schijfjes rauwe vijg, het spek, de pompoenpitjes en werk af met de dressing en onze stukjes bladerdeeg.