Op vakantie met de elektrische auto: 10 tips!

Is het haalbaar om met een elektrische wagen naar het zuiden van Frankrijk te reizen? Waarmee moet je rekening houden? Wanneer moet je opladen? Hoeveel extra reistijd moet je incalculeren? 

We geven je hieronder onze 10 tips voor een geslaagde trip. Op vakantie met de elektrische auto: het kan!

Meer artikels over duurzaam reizen? Check ook volgende blogberichten:


  • Deel dit artikel via

1. Een andere mindset

Lange afstanden zijn perfect mogelijk met een elektrisch voertuig, maar elektrisch rijden vraag wel een andere ingesteldheid. Ben jij iemand die de hele rit naar Zuid-Frankrijk voorheen in één ruk aflegde? Dan moet je nu met een andere mindset vertrekken. Ga voor een ontspannen rit en zie de pauzes niet als tijdsverlies, maar als een moment waarop ook jij je batterijen even oplaadt.

 

2. Voorbereiding is alles

Vermijd verrassingen en stippel je route op voorhand uit. Bekijk hoe ver je gemiddeld kan rijden met een volgeladen batterij en waar je kunt bijtanken.

Rijd je met een Tesla? Dan heb je iets minder uitzoekwerk. Op het scherm in je wagen zie je waar de Tesla Superchargers staan en het navigatiesysteem wijst de weg naar de dichtstbijzijnde superchargers en hoeveel stops nodig zijn.

 

3. GPS of app 

Onderweg geeft je GPS aan waar je kunt bijtanken. Opgelet: bekijk wanneer je hem voor het laatst hebt geüpdatet. Er zijn ook apps die je informeren over de beschikbaarheid van vrije laadpalenChargemap PassNewmotionPlugsurfing

Geef in de app zeker het type stekker van jouw wagen in. Dan houdt de app daar rekening mee.


4. Laadsnelheid

De snelheid van het laden hangt af van het gekozen laadpunt en het laadvermogen van de wagen. Je hoeft ook niet telkens 100% vol te laden. Wist je dat de laadsnelheid fors afneemt bij de laatste 20 procent? Wat vaker stoppen en slechts 80% laden is dus meestal interessanter.


5. Snelladers

Er komen steeds meer en meer ‘fast chargers’ of snelladers bij op de Franse wegen. Check op voorhand of jouw wagen gebruik kan maken van ‘fast chargers’ of snelladers . Opgelet: snelladen is wel duurder is dan gewoon laden.


6. De laadpas 

Vraag op voorhand een laadpas aan. Bekijk de voorwaarden en kostprijs van de laadpas en hoe er gefactureerd wordt. Heb je al een laadpas, ga dan na of die aanvaard wordt op de plaatsen waar je wilt laden. Extra tip: maak een foto van je laadbeurt. Op die manier kan je je factuur bij ontvangst makkelijker controleren. 

 

7. Aangepaste rijstijl

Hoe sneller je rijdt, hoe sneller je bereik daalt. Rijd dus niet te snel en houd je snelheid zo constant mogelijk, bv. door de cruise control te gebruiken. Vergeet niet: ook het gebruik van airco in de wagen en het gewicht van je bagage hebben een invloed op je bereik. Net zoals de weersomstandigheden, maar die heb je natuurlijk niet zelf in de hand.


8. Slimme pauzes

Probeer je laadpauzes maximaal te benutten. Combineer ze met een sanitaire stop of lunch break, zo voelt het minder aan als “verloren” tijd. Of strek even je benen en maak een korte wandeling. Genoeg pauzes inlassen is sowieso altijd nuttig wanneer je een lange rit voor de boeg hebt. Zo verhoogt je concentratie achter het stuur, rijd je veiliger en kom je frisser aan in La Douce France!


 

9. Logeren onderweg

Wil je de rit naar het zuiden niet in één keer afleggen en plan je een overnachting onderweg?  Steeds meer hotels spelen in op de noden van klanten en stellen laadpalen ter beschikking. Via Chargehotels kun je hierover meer informatie vinden. 

Lees ook ons artikel de leukste tussenstops richting de zon.

 

10. Ter plaatse

Maak je af en toe uitstappen in de buurt? Of moet je redelijk wat kilometers rijden om boodschappen te doen? Bekijk dan zeker ook op de plaats van bestemming waar je in de buurt kunt laden. Misschien staat er wel een laadpaal of een snellader in de buurt van je vakantiehuis? Zo is er bijvoorbeeld een Tesla Supercharger vlakbij het vakantiehuis Alizée.

Wil je je wagen laden aan je vakantiehuis zelf? Laat het ons op voorhand weten, zodat we de eigenaar op de hoogte kunnen brengen.