Met de trein, auto of het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk?

Yes, je hebt beslist! Volgende vakantie trek je met je gezin of met vrienden naar Zuid-Frankrijk. Maar hoe geraak je er? Met de auto, het vliegtuig of de trein? Wat zijn de opties en mogelijkheden? Lees snel verder en begin je reis naar la Douce France maar te plannen.


  • Deel dit artikel via

tijd voor een roadtrip

Alombekend is de Autoroute du Soleil, de drukke noord-zuidroute in Frankrijk die van Nancy naar Marseille loopt. Officieel gaat het dan om de snelweg A6 tussen Parijs en Lyon die langs Dijon, Beaune en Mâcon loopt. Na Lyon gaat de snelweg verder naar het zuiden maar dan als A7 richting Marseille en de Côte-d’Azur.

Opgelet want op zwarte zaterdagen kunnen de files er oplopen. Bovendien moet je in Frankrijk ook rekening houden met tolwegen. De Fransmannen betalen namelijk geen rijtaks, maar wel tol. In ruil zijn de wegen wel in perfecte staat, en zijn de stopplaatsen, de zogenaamde 'aires' altijd goed verzorgd.

Andere bekende wegen naar het Zuiden van Frankrijk zijn de Clermond-Ferrand - Millau (A71 / A75), die brengt je naar de Auvergne en Languedoc-Roussillon. Als je de A20 volgt van Orléans naar Toulouse, rijd je richting de Dordogne en de Lot. De A10-N10 brengt je van Parijs richting Bordeaux.

Kortom, een autovakantie is altijd een leuk idee en heeft ook heel wat voordelen: geen beperkte kofferruimte, op je vakantiebestemming kan je je ook makkelijk verplaatsen, je hangt niet vast aan vaste trein- of vlieguren en je plant je tocht helemaal zelf. Maak bijvoorbeeld van je tocht naar het Zuiden een échte roadtrip, hier lijsten we alvast voor jou enkele must-do's op je route.


instappen en wegwezen

Geen zin om zelf naar Zuid-Frankrijk te rijden? Dan is de TGV een leuk, stressloos en makkelijk alternatief. Gewoon opstappen en de TGV brengt je zonder zorgen naar je favoriete vakantiebestemming. Tegen 300 km/uur zoef je naar de zon, wat wil een mens meer? Iedere dag vertrekt de TGV vanuit Brussel-Zuid of vanuit Rijsel naar de grootste steden in Zuid-Frankrijk. Hieronder vind je alle TGV-bestemmingen in Zuid-Frankrijk.

Vanuit Brussel-Zuid en Rijsel vertrekken er dagelijks meerdere TGV's naar la Douce France. In de Rhône-Alpes houdt de TGV halt in Le Creusot, Lyon en Valence om daarna door te rijden naar Avignon. Op verlof in de Provence? Houd dan halt in Avignon, Aix-en-Provence, Marseille of Toulon. Als je in de Pyreneeën moet zijn, dan dropt de TGV je in Sète of Agde. Verblijf je in de Languedoc-Roussillion? Dan zet de TGV je af in Nîmes, Montpellier, Béziers, Narbonne en Perpignan. Op vakantie naar de Côte d'Azur? Stap dan af in Les Arcs Draguignan, Saint-Raphaël, Cannes, Antibes of Nice.  
 


vlieg met me mee

Geen vliegangst? Dan kan je eventueel ook overwegen om het vliegtuig te nemen naar Frankrijk en met je voetjes van de grond te gaan. Houd de prijzen echter in het oog, die kunnen al snel eens oplopen. Met Brussels Airlines vlieg je vanuit Brussel naar Lyon, Marseille, Nice en Toulouse. Via andere vliegmaatschappijen sta je ook snel in Montpellier of Nîmes. Voor vlieguren en prijzen, check je best de website van de vliegtuigmaatschappij.

Hieronder vind je meer info over hoe je precies van de luchthaven in het hart van de stad geraakt.

Marseille

Het centrum van Marseille is zeer makkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar. Zo rijden er per uur verschillende gratis shuttlebussen van de luchthaven naar het dichtstbijzijnde station Vitrolles Aéroport Marseille Provence. Van daaruit rijden er verschillende treinen naar Marseille Gare St Charles, een ritje van ongeveer een halfuurtje. Je kan ook de Navette Marseille Aeroport bus kiezen, deze bus brengt je rechtstreeks naar het Centraal Station van Marseille, een rit van een dik halfuur. Vanuit de luchthaven van Marseille sta je ook op een halfuurtje in Aix-en-Provence met het openbaar vervoer.

Nice

Bus nummers 98, 99 en 23 van het openbaar vervoersbedrijf Ligne d’Azur rijden tussen de luchthaven van Nice en het oude stadscentrum. De rit duurt ongeveer een halfuurtje. Je moet wel in het bezit zijn van een Aéro ticket, dat koop je op de bus of aan een ticketautomaat. Vanuit de luchthaven van Nice sta je ook snel in Monaco en Cannes.

Lyon

De luchthaven van Lyon bevindt zich op een kleine 30km van het stadscentrum. Toch geraak je met de Rhônexpress vlotjes in het stadscentrum, een tram die ieder kwartier naar het centraal station Lyon Part-Dieu zoeft. Je kan overstappen op de metro bij één van de tussenstops in Vaulx-en-Velin La Soie (metro A) en Lyon Part-Dieu (metro B). Die brengen je naar het stadscentrum van Lyon. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een taxi of een huurwagen.

Toulouse

De meest voor de hand liggende reismogelijkheid is de Airport Shuttle (Navette Aéroport) van het openbaar vervoersbedrijf Tisseo. Deze bus vertrekt iedere 20 minuten en brengt je in gemiddeld 25 minuten naar Gare Routière, het busstation van Toulouse vlakbij het centraal station (Gare de Toulouse-Matabiau). Je kunt ook al eerder uitstappen in het centrum bij metrostations Jeanne d’Arc (18 minuten) en Jean Jaurès (19 minuten) van metrolijn B.

Montpellier

Neem plaats in de Airport Shuttle bus die je in een kwartiertje naar de Place de l'Europe brengt, ten oosten van het centrum. Van hier kan je te voet of met de tram naar de Place de la Comédie, het kloppend hart Montpellier. 

Nîmes

Ook met het vliegtuig geraak je tot in Nîmes. Aeroport Nimes Alès Camargue Cévennes ligt op 12 km ten zuiden van de stad. Een shuttledienst brengt je voor € 5,- naar het centrum van Nîmes. Het is ook altijd mogelijk om met de taxi of met de huurwagen de omgeving en de stad te verkennen.

populaire bestemmingen

Om je te helpen bij je zoektocht vind je hieronder enkele plekken die bij veel mensen in de smaak vallen.

Voeg je woning toe aan onze Reli-selectie

  • je hebt een vakantiewoning
  • vrij gedurende de piekperiode
  • proper onderhouden
  • graag een extra zakcentje
  • uitgerust als tweede woning

Maak gebruik van onze diensten

  • jaarlijks contract
  • promo & administratie
  • ondersteuning & advies
Ontdek de voordelen van Reli, maak een afspraak