Een heerlijk recept voor Tian

Een Provençaalse Tian is een traditioneel ovengerecht dat bestaat uit laagjes verschillende groenten. Het dankt zijn naam aan de ovenschaal van aardewerk waarin hij traditioneel bereid werd. Deze ovenschaal is geglazuurd aan de binnenkant en aan ongeglazuurd aan de buitenkant. Maar geen nood: ook in een gewone ovenschaal lukt het perfect.

Een Tian wordt in Zuid-Frankrijk vaak met geitenkaas gemaakt. Die verkruimel je na het bakken over de schotel. Maar je kunt de groenteschotel ook gewoon zo serveren, bijvoorbeeld bij een stukje vlees of vis. Ook met fetakaas of mozzarella is hij overheerlijk!

Tip: let er bij de aankoop van je groenten op dat ze ongeveer dezelfde diameter hebben!

Het recept voor deze Provençaalse Tian is voor 2 personen.


  • deel dit artikel via

Nodig
 

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 4 grote tomaten
  • enkele eetlepels olijfolie
  • enkele takjes tijm
  • verse basilicum
  • 1 teentje look (geperst)
  • grof zeezout
  • peper

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de groenten in gelijke plakjes.
  • Schik ze afwisselend naast elkaar in een ovenschaal.
  • Rits de tijm van de takjes en verdeel over de schotel.
  • Verdeel ook de geperste look over de schotel.
  • Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zeezout.
  • Bak 30 à 40 min. in de oven (tot de groenten gaar zijn).
  • Haal uit de oven.
  • Werk af met verse basilicum.
  • Smakelijk!