Corona en reizen naar Frankrijk

Reizen is opnieuw toegelaten, maar welke regels gelden er voor reizen naar Frankrijk? Welke documenten heb je nodig om te mogen reizen? En wat zijn de coronamaatregelen ter plaatse?

We merken dat jullie met heel wat vragen zitten en hebben daarom hieronder enkele nuttige links verzameld, waarop je de meest actuele informatie kunt terugvinden. 

Laatste update: 13/01/2022. Check de links voor de meest actuele informatie. Het wetsvoorstel om de sanitaire pas om te zetten in een vaccinatiepas (met strengere regels), wordt momenteel besproken in het Franse parlement.


  • deel dit artikel via

Waar vind ik actuele reisinformatie?


Zoek je info over reizen naar Frankrijk en de coronamaatregelen die in Frankrijk van toepassing zijn, check dan de officiële website van het Belgische ministerie van Buitenlandse zaken. Je vindt er bv. info rond de avondklok, de toegankelijkheid van handelszaken, horeca, de mondmaskerplicht, de aangekondigde versoepelingen, …

Een andere nuttige informatiebron is de officiële website van de Europese Unie. Je kunt ook hun app downloaden op je smartphone. Gemakkelijk voor onderweg! 

Er is ook een kaart met de kleurcodes per land. Deze kaart wordt telkens op zondag aangepast en is geldig vanaf maandag. Verandert de kleurcode ergens naar rood? Dan is die rode code geldig vanaf woensdag.

 

Reizen naar Frankrijk


Frankrijk werkt sinds 1 juli 2020 met het coronacertificaat (zie onder). Houders van dit certificaat mogen Frankrijk binnen zonder beperkingen (test of quarantaine) op voorwaarde dat hun certificaat het volgende bevat:

1. Bewijs van volledige vaccinatie, d.w.z.

  • Vanaf 7 dagen na de tweede dosis van het vaccin Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca
  • Vanaf 4 weken na 1 dosis van Janssen/Johnson&Johnson
  • Vanaf 7 dagen na de eerste dosis van een vaccin, voor mensen die een herstelcertificaat hebben

Opgelet: vanaf 15 januari 2022 moeten alle personen van 18 jaar en ouder hun boosterprik uiterlijk 7 maanden na hun laatste injectie of COVID-19-infectie hebben ontvangen om voor Frankrijk een geldig vaccinatiecertificaat te hebben! Voor mensen die zich niet binnen de vereiste tijd hun boosterprik gekregen hebben, wordt de QR-code van hun vorige vaccinatiecertificaat gedeactiveerd. Hun vorige vaccinatiecertificaat, dat gelijk staat aan een sanitaire pas, is niet langer geldig.

2. Negatieve COVID-test

Reizigers die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd, moeten een negatieve test voorleggen. Zowel een PCR test als een antigene test worden aanvaard. De test mag maximaal 24u oud zijn voor aankomst in Frankrijk.

Bovenop de vaccinatie of test, heeft wie naar Frankrijk reist ook een schriftelijke erewoordverklaring nodig (waarop je verklaart dat je geen coronasymptomen hebt en je geen contact gehad hebt met een bevestigd geval van covid19). Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van test en erewoordverklaring.

Belgen moeten niet in verplichte quarantaine na aankomst in Frankrijk.

3. Herstelcertificaat

Bewijs van een positieve RT-PCR-test die het herstel van COVID-19 aantoont, ten minste 15 dagen oud en niet meer dan 6 maanden oud.


Terugkeer naar België


Bij terugkeer naar België dien je binnen de 48u voor aankomst in België het Passenger Locator Form in te vullen. 

Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of test.

Terugkeer uit rode zone

  • Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat ? Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
  • Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat, maar wel een negatieve PCR test (max 72u oud) of een negatieve Rapid Antigeen test (max 36 u oud)? Je moet je niet laten testen op dag 1 na thuiskomst. Laat je testen op dag 7.
  • Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat en geen negatieve PCR test (max 72u oud) of een negatieve RAT test (max 36 u oud)? Laat je testen op dag 1 of 2 en op dag 7. Ben je na dag 1 of 2 negatief, dan mag je al uit quarantaine.

Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting, maar moeten in quarantaine in afwachting van het testresultaat van de ouders.

Uit welke zone kom je? Raadpleeg hiervoor de kaart met de kleurcodes per land


Het digitaal coronacertificaat


De handigste manier om het certificaat altijd bij te hebben op reis, is via de app CovidsafeBE op je smartphone.

Meer info hierover en de link om de app te downloaden vind je op de website covidsafe.be.

Nadat je de app hebt geïnstalleerd, moet je jouw persoonlijk coronacertificaat erin importeren. Daarvoor gebruik je ofwel je identiteitskaart en een kaartlezer ofwel een digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app).

Het certificaat is in de app onderverdeeld in drie luiken: vaccinatiecertificaat, testcertificaat of herstelcertificaat.

  1. Vaccinatiecertificaat: geeft aan dat je volledig gevaccineerd bent.
  2. Testcertificaat: geeft aan dat je een negatieve PCR-test hebt afgelegd. Blijft 72 u geldig.
  3. Herstelcertificaat: geeft aan dat je hersteld bent van Covid. Geldig tot 180 dagen na de positieve PCR test.

Omdat de EU-lidstaten samen afspraken hebben gemaakt over de opbouw van een certificaat, zien ze er in de hele Europese Unie gelijkaardig uit. Elk certificaat bevat een unieke QR-code. De EU-lidstaten scannen deze code en kunnen zo nakijken of het certificaat correct en geldig is. Een Belgisch certificaat wordt opgemaakt in het Engels én in de drie landstalen (Nederlands, Frans, Duits).

Geen smartphone? Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je vanuit Vlaanderen naar het nummer 078/78.78.50.

 

Info ivm annulatie


Op onze website vind je alle info over onze types reisverzekering.

Kan ik een beroep doen op mijn annulatieverzekering als er een reisverbod is of als ik zelf niet wil afreizen (bv. uit schrik, wegens de geldende coronamaatregelen in Frankrijk, …)?

Neen, de reisverzekering dekt dit niet. In geval van een reisverbod, kun je wel een beroep doen op de corona-regeling van Reli.

De annulatieverzekering komt wel tussen in geval van ziekte, dus bijvoorbeeld als iemand uit het reisgezelschap corona heeft en via een doktersattest kan bewijzen dat reizen niet mogelijk is wegens corona.


Vaccinatie


Alle info over de corona vaccinaties vind je op www.laatjevaccineren.be.