Corona en reizen naar Frankrijk

Reizen is opnieuw toegelaten, maar welke regels gelden er voor reizen naar Frankrijk? Welke documenten heb je nodig om te mogen reizen? En wat zijn de coronamaatregelen ter plaatse?

We merken dat jullie met heel wat vragen zitten en hebben daarom hieronder enkele nuttige links verzameld, waarop je de meest actuele informatie kunt terugvinden. 

Laatste update: 17/06/2021. Check de links voor de meest actuele informatie.


  • deel dit artikel via

Waar vind ik actuele reisinformatie?


Zoek je info over reizen naar Frankrijk en de coronamaatregelen die in Frankrijk van toepassing zijn, check dan de officiële website van het Belgische ministerie van Buitenlandse zaken. Je vindt er bv. info rond de avondklok, de toegankelijkheid van handelszaken, horeca, de mondmaskerplicht, de aangekondigde versoepelingen, …

Een andere nuttige informatiebron is de officiële website van de Europese Unie. Je kunt ook hun app downloaden op je smartphone. Gemakkelijk voor onderweg! 

Er is ook een kaart met de kleurcodes per land. Deze kaart wordt telkens op zondag aangepast en is geldig vanaf maandag. Verandert de kleurcode ergens naar rood? Dan is die rode code geldig vanaf woensdag.

 

Reizen naar Frankrijk


Vanaf 9 juni kunnen Belgen die gevaccineerd zijn tegen het virus Frankrijk binnen zonder een negatieve PCR-test te moeten voorleggen. De vaccinatie moet wel volledig zijn en dateren van twee weken voor vertrek. Voor zij die het Johnson & Johnson-vaccin kregen, is dit vier weken. Je moet wel een bewijs van volledige vaccinatie kunnen laten zien. Vanaf 1 juli kun je hiervoor het corona certificaat gebruiken (zie onder).

Reizigers die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd, moeten wel een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur voor aankomst voorleggen. Reis je met het vliegtuig, dan heb je ook een schriftelijke "erewoordverklaring" nodig dat je geen coronasymptomen hebt. Kinderen onder de 11 jaar zijn vrijgesteld van PCR-test en erewoordverklaring.

Belgen moeten niet in verplichte quarantaine na aankomst in Frankrijk.

 

Terugkeer naar België - regels t.e.m. 30 juni


Bij terugkeer naar België dien je binnen de 48u voor aankomst in België het Passenger Locator Form in te vullen. 

Op basis van je antwoorden, berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact.

  • Krijg je een sms ? Je bent een hoog risicocontact. Je moet in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een code per sms. 
  • Krijg je geen sms ? Je hoeft niet in quarantaine en je moet je niet laten testen.

Reis je naar een rode zone, dan wordt je sowieso als hoog risicocontact beschouwd.

Uit welke zone kom je? Raadpleeg hiervoor de kaart met de kleurcodes per land


Terugkeer naar België - regels vanaf 1 juli


Ook na 1 juli dien je bij terugkeer naar België binnen de 48u voor aankomst in België het Passenger Locator Form in te vullen. 

Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of test.

Terugkeer uit rode zone

  • Wie beschikt over een digitaal coronacertificaat (zie onder) moet zich niet laten testen en moet niet in quarantaine.
  • Wie niet aan de voorwaarden voor het coronacertificaat voldoet, moet zich bij terugkeer laten testen op dag 1 of 2. Is je PCR-test negatief, dan moet je niet in quarantaine.

Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.

Uit welke zone kom je? Raadpleeg hiervoor de kaart met de kleurcodes per land


Het digitaal coronacertificaat (geldig vanaf 1 juli)


Vanaf 1 juli zullen alle Europese landen een coronacertificaat gebruiken om het toerisme in goede banen te leiden.

De handigste manier om het certificaat altijd bij te hebben op reis, is via de app CovidsafeBE op je smartphone.

Meer info hierover en de link om de app te downloaden vind je op de website covidsafe.be.

Je kunt de app nu al downloaden, maar hij is pas geldig vanaf 1 juli.

Nadat je de app hebt geïnstalleerd, moet je jouw persoonlijk coronacertificaat erin importeren. Daarvoor gebruik je ofwel je identiteitskaart en een kaartlezer ofwel een digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app).

Het certificaat is in de app onderverdeeld in drie luiken: vaccinatiecertificaat, testcertificaat of herstelcertificaat.

  1. Vaccinatiecertificaat: geeft aan dat je gevaccineerd bent. Geldig voor 1 jaar.
  2. Testcertificaat: geeft aan dat je een negatieve PCR-test hebt afgelegd. Blijft 72 u geldig.
  3. Herstelcertificaat: geeft aan dat je hersteld bent van Covid. Geldig vanaf 11 dagen na een positieve test en tot 180 dagen erna.

Het certificaat is opgemaakt in het Nederlands, Engels, Frans en Duits en is gratis.

Geen smartphone? Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je vanuit Vlaanderen naar het nummer 078/78.78.50.

 

Info ivm annulatie


Op onze website vind je alle info over onze types reisverzekering.

Kan ik een beroep doen op mijn annulatieverzekering als er een reisverbod is of als ik zelf niet wil afreizen (bv. uit schrik, wegens de geldende coronamaatregelen in Frankrijk, …)?

Neen, de reisverzekering dekt dit niet. In geval van een reisverbod, kun je wel een beroep doen op de corona-regeling van Reli.

De annulatieverzekering komt wel tussen in geval van ziekte, dus bijvoorbeeld als iemand uit het reisgezelschap corona heeft en via een doktersattest kan bewijzen dat reizen niet mogelijk is wegens corona.


Vaccinatie


Alle info over de corona vaccinaties vind je op www.laatjevaccineren.be.


Een vakantiehuis huren in Coronatijd


Om de veiligheid van onze huurders maximaal te kunnen garanderen, vragen wij (net als vorig jaar) een aantal extra maatregelen in acht te nemen. Welke regels dit precies zijn, lees je in ons artikel Een vakantiehuis huren in Coronatijd.