Corona en reizen naar Frankrijk

Reizen is opnieuw toegelaten, maar welke regels gelden er voor reizen naar Frankrijk? Welke documenten heb je nodig om te mogen reizen? En wat zijn de coronamaatregelen ter plaatse?

We merken dat jullie met heel wat vragen zitten en hebben daarom hieronder enkele nuttige links verzameld, waarop je de meest actuele informatie kunt terugvinden. 

Laatste update: 14/08/2021. Check de links voor de meest actuele informatie.


 • deel dit artikel via

Waar vind ik actuele reisinformatie?


Zoek je info over reizen naar Frankrijk en de coronamaatregelen die in Frankrijk van toepassing zijn, check dan de officiële website van het Belgische ministerie van Buitenlandse zaken. Je vindt er bv. info rond de avondklok, de toegankelijkheid van handelszaken, horeca, de mondmaskerplicht, de aangekondigde versoepelingen, …

Een andere nuttige informatiebron is de officiële website van de Europese Unie. Je kunt ook hun app downloaden op je smartphone. Gemakkelijk voor onderweg! 

Er is ook een kaart met de kleurcodes per land. Deze kaart wordt telkens op zondag aangepast en is geldig vanaf maandag. Verandert de kleurcode ergens naar rood? Dan is die rode code geldig vanaf woensdag.

 

Reizen naar Frankrijk


Frankrijk werkt sinds 1 juli met het coronacertificaat (zie onder). Houders van dit certificaat mogen Frankrijk binnen zonder beperkingen (test of quarantaine) op voorwaarde dat hun certificaat het volgende bevat:

1. Bewijs van volledige vaccinatie, d.w.z.

 • Vanaf 2 weken na de tweede dosis van het vaccin Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca
 • Vanaf 4 weken na 1 dosis van Janssen/Johnson&Johnson
 • Vanaf 2 weken na de eerste dosis van een vaccin, voor mensen die een herstelcertificaat hebben

2. Negatieve COVID-test

Reizigers die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd, moeten een negatieve test voorleggen. Zowel een PCR test als een antigene test worden aanvaard. De test mag maximaal 72u oud zijn voor aankomst in Frankrijk.

Bovenop de vaccinatie of test, heeft wie naar Frankrijk reist ook een schriftelijke erewoordverklaring nodig (waarop je verklaart dat je geen coronasymptomen hebt). Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van test en erewoordverklaring.

Belgen moeten niet in verplichte quarantaine na aankomst in Frankrijk.


Corona maatregelen in Frankrijk 


Er geldt geen avondklok meer in Frankrijk.

Mondmaskers zijn verplicht in alle gesloten publieke ruimtes, openbaar vervoer, taxi's, wanneer je je verplaatst in een horecazaak. Voor iedereen vanaf 11 jaar.

Restaurants, cafés, musea, cinema's mogen weer op volle capaciteit klanten ontvangen. Ook concerten en festivals kunnen opnieuw.

Het is in Frankrijk verplicht om een bewijs van volledige vaccinatie of een negatieve test van max. 48u oud voor te leggen:

 • Vanaf 21/07: voor plaatsen waar meer dan 50 personen samenkomen (attractieparken, theater, ...)
 • Vanaf 09/08: voor horeca, winkelcentra, ziekenhuizen, openbaar vervoer, vliegtuig, ...

De controle hiervan gebeurt via het digitaal coronacertificaat.

Tot 30 september zijn kinderen tot 17 jaar vrijgesteld van deze testregels. Daarna is het wel verplicht vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Je kan voor de tests terecht in Franse testcentra. Die lieux de dépistage zijn makkelijk te vinden op de website sante.fr. De meeste apotheken bieden ook tests aan. In heel wat steden staan hier en daar ook testtentjes waar je je snel kan laten testen. Een PCR-test kost 49 euro, een antigeentest 29 euro.


Terugkeer naar België


Bij terugkeer naar België dien je binnen de 48u voor aankomst in België het Passenger Locator Form in te vullen. 

Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of test.

Terugkeer uit rode zone

 • Wie beschikt over een digitaal coronacertificaat (zie onder) moet zich niet laten testen en moet niet in quarantaine.
 • Wie niet aan de voorwaarden voor het coronacertificaat voldoet, moet zich bij terugkeer laten testen op dag 1 of 2. Is je PCR-test negatief, dan moet je niet in quarantaine.

Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.

Uit welke zone kom je? Raadpleeg hiervoor de kaart met de kleurcodes per land


Het digitaal coronacertificaat


Vanaf 1 juli zullen alle Europese landen een coronacertificaat gebruiken om het toerisme in goede banen te leiden.

De handigste manier om het certificaat altijd bij te hebben op reis, is via de app CovidsafeBE op je smartphone.

Meer info hierover en de link om de app te downloaden vind je op de website covidsafe.be.

Je kunt de app nu al downloaden, maar hij is pas geldig vanaf 1 juli.

Nadat je de app hebt geïnstalleerd, moet je jouw persoonlijk coronacertificaat erin importeren. Daarvoor gebruik je ofwel je identiteitskaart en een kaartlezer ofwel een digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app).

Het certificaat is in de app onderverdeeld in drie luiken: vaccinatiecertificaat, testcertificaat of herstelcertificaat.

 1. Vaccinatiecertificaat: geeft aan dat je gevaccineerd bent. Geldig voor 1 jaar.
 2. Testcertificaat: geeft aan dat je een negatieve PCR-test hebt afgelegd. Blijft 72 u geldig.
 3. Herstelcertificaat: geeft aan dat je hersteld bent van Covid. Geldig vanaf 11 dagen na een positieve test en tot 180 dagen erna.

Het certificaat is opgemaakt in het Nederlands, Engels, Frans en Duits en is gratis.

Geen smartphone? Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je vanuit Vlaanderen naar het nummer 078/78.78.50.

 

Info ivm annulatie


Op onze website vind je alle info over onze types reisverzekering.

Kan ik een beroep doen op mijn annulatieverzekering als er een reisverbod is of als ik zelf niet wil afreizen (bv. uit schrik, wegens de geldende coronamaatregelen in Frankrijk, …)?

Neen, de reisverzekering dekt dit niet. In geval van een reisverbod, kun je wel een beroep doen op de corona-regeling van Reli.

De annulatieverzekering komt wel tussen in geval van ziekte, dus bijvoorbeeld als iemand uit het reisgezelschap corona heeft en via een doktersattest kan bewijzen dat reizen niet mogelijk is wegens corona.


Vaccinatie


Alle info over de corona vaccinaties vind je op www.laatjevaccineren.be.


Een vakantiehuis huren in Coronatijd


Om de veiligheid van onze huurders maximaal te kunnen garanderen, vragen wij (net als vorig jaar) een aantal extra maatregelen in acht te nemen. Welke regels dit precies zijn, lees je in ons artikel Een vakantiehuis huren in Coronatijd.