Corona en reizen naar Frankrijk

Welke regels gelden er voor reizen naar Frankrijk? Welke documenten heb je nodig om te mogen reizen? En wat zijn de coronamaatregelen ter plaatse?

We merken dat jullie met heel wat vragen zitten en hebben daarom hieronder enkele nuttige links verzameld, waarop je de meest actuele informatie kunt terugvinden. 

Laatste update: 27/06/2022. Check de links voor de meest actuele informatie. 


  • Deel dit artikel via

Waar vind ik actuele reisinformatie?


Zoek je info over reizen naar Frankrijk en de coronamaatregelen die in Frankrijk van toepassing zijn, check dan de officiële website van het Belgische ministerie van Buitenlandse zaken.

Een andere nuttige informatiebron is de officiële website van de Europese Unie. Je kunt ook hun app downloaden op je smartphone. Gemakkelijk voor onderweg! 

Er is ook een kaart met de kleurcodes per land.  

 

Reizen naar Frankrijk


Voor kinderen onder de 12 jaar zijn er geen beperkingen om Frankrijk binnen te reizen. Wie ouder is dan 12 moet beschikken over de zgn. 'pass sanitaire', d.w.z. één van volgende bewijzen kunnen voorleggen:

1. Bewijs van volledige vaccinatie, d.w.z.

  • Vanaf 7 dagen na de tweede dosis van het vaccin Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca.
  • Vanaf 28 dagen na vaccin met 1 dosis (Johnson&Johnson).
  • Vanaf 7 dagen na de eerste dosis van een vaccin, voor mensen die een herstelcertificaat hebben.

Opgelet: Sinds 1 februari 2022 moeten personen van 18 jaar of ouder die Frankrijk willen betreden, om hun vaccinatieschema als volledig erkend te houden, een dosis complementair boodschapper-RNA-vaccin (de zgn "booster") hebben gekregen uiterlijk 9 maanden na de injectie van de laatste vereiste dosis. 

2. Negatieve COVID-test

Reizigers die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd, moeten een negatieve test voorleggen. Zowel een PCR test als een antigene test worden aanvaard. De test mag maximaal 24u oud zijn voor aankomst in Frankrijk.

Bovenop de vaccinatie of test, heeft wie vanuit een oranje zone naar Frankrijk reist ook een schriftelijke erewoordverklaring nodig (waarop je verklaart dat je geen coronasymptomen hebt en je geen contact gehad hebt met een bevestigd geval van covid19). Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van test en erewoordverklaring.

Belgen moeten niet in verplichte quarantaine na aankomst in Frankrijk.

3. Herstelcertificaat

Bewijs van een positieve RT-PCR-test die het herstel van COVID-19 aantoont, ten minste 15 dagen oud en niet meer dan 180 dagen oud.


Corona maatregelen in Franrkijk


Mondmaskers zijn enkel nog verplicht op het openbaar vervoer en in ziekenhuizen of andere zorginstellingen. Je hebt geen 'pass sanitaire' meer nodig voor een bezoek aan horeca, musea, etc. In zorginstellingen en ziekenhuizen blijft de 'pass sanitaire' verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar

 

Terugkeer naar België


Check hier welke regels er gelden voor terugkeer naar België.

Uit welke zone kom je? Raadpleeg hiervoor de kaart met de kleurcodes per land


Het digitaal coronacertificaat


De handigste manier om het certificaat altijd bij te hebben op reis, is via de app CovidsafeBE op je smartphone.

Meer info hierover en de link om de app te downloaden vind je op de website covidsafe.be.

Nadat je de app hebt geïnstalleerd, moet je jouw persoonlijk coronacertificaat erin importeren. Daarvoor gebruik je ofwel je identiteitskaart en een kaartlezer ofwel een digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app).

Omdat de EU-lidstaten samen afspraken hebben gemaakt over de opbouw van een certificaat, zien ze er in de hele Europese Unie gelijkaardig uit. Elk certificaat bevat een unieke QR-code. De EU-lidstaten scannen deze code en kunnen zo nakijken of het certificaat correct en geldig is. Een Belgisch certificaat wordt opgemaakt in het Engels én in de drie landstalen (Nederlands, Frans, Duits).

Geen smartphone? Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je vanuit Vlaanderen naar het nummer 078/78.78.50.

 

Info ivm annulatie


Op onze website vind je alle info over onze types reisverzekering.

Kan ik een beroep doen op mijn annulatieverzekering als er een reisverbod is of als ik zelf niet wil afreizen (bv. uit schrik, wegens de geldende coronamaatregelen in Frankrijk, …)?

Neen, de reisverzekering dekt dit niet. In geval van een reisverbod, kun je wel een beroep doen op de corona-regeling van Reli.

De annulatieverzekering komt wel tussen in geval van ziekte, dus bijvoorbeeld als iemand uit het reisgezelschap corona heeft en via een doktersattest kan bewijzen dat reizen niet mogelijk is wegens corona.


Vaccinatie


Alle info over de corona vaccinaties vind je op www.laatjevaccineren.be.