Bouillabaisse recept

Wanneer ik in Zuid-Frankrijk aan de kust verblijf, dan moet ik minstens één keer bouillabaisse eten. Liefst op een terrasje met zeezicht en met een fris wijntje erbij. Zalig genieten!

Deze Franse klassieker is ideaal voor als je thuis gasten ontvangt. Het lijkt misschien veel werk, maar eigenlijk is dit gerecht verrassend eenvoudig. Met wat krokant stokbrood een pittige rouille erbij wanen we ons meteen onder de Zuid-Franse zon!

Laat het smaken!
Evelien Van Reli


  • deel dit artikel via

 

Nodig

  • 2 l visbouillon
  • 500 g visfilets
  • 10 scampi, darmkanaal verwijderd
  • 10 mosselen, schoongemaakt
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 1 teentje look, geperst
  • 1 venkel, gewassen en in stukjes gesneden
  • 1 preistronk, gewassen en in stukjes gesneden
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree (80g)
  • Tijm, laurier, een snuifje saffraanpoeder
  • 1 el bloem
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 scheutje pastis
  • Peper en zout

 

Bereiding

  • Stoof de ui en look aan in een scheutje olijfolie.
  • Voeg de venkel en prei toe en laat even stoven.
  • Kruid met de saffraan.
  • Voeg de gepelde tomaten en de tomatenpuree toe.
  • Laat een paar minuten stoven. Zorg dat het geheel niet aanbakt.
  • Strooi de bloem erover, roer even en flambeer met een scheutje pastis.
  • Voeg de visbouillon toe, samen met de laurier en de tijm.
  • Laat zo’n 45 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
  • Snijd de visfilets in hapklare stukken.
  • Leg de stukken vis in de soep en laat nog even meekoken. 
  • Voeg op het einde de scampi en de mosselen toe.
  • Verwijder de takjes tijm en laurier. Kruid bij met peper en zout.
  • Serveer met krokant stokbrood en pittige rouille.