Twee heerlijke recepten met verse abrikozen

Abrikozen is typisch zomerfruit dat je op vakantie in het Zuid-Frankrijk in overvloed aantreft op de lokale marktjes. Ze gedijen goed in het warme klimaat van het zuiden.

Een abrikoos is een steenvrucht een zachte, donzige, gele tot oranje schil. Je kunt ze met of zonder schil eten.

Waarom moet je letten als je ze aankoopt? Koop zachte abrikozen en vermijd vruchten met plekjes of onregelmatigheden. Abrikozen zijn heel kwetsbaar en vragen om een gentle touch. Verse abrikozen zijn in België beschikbaar vanaf juni. De vrucht is ook heel populair in gedroogde vorm. Bewaar onrijpe abrikozen op kamertemperatuur.

Je kan abrikozen verwerken in frisse fruit- of andere salades, in confituur, gebak of gebruiken voor vlees- of gevogeltegerechten. Bij een rijpe abrikoos kan je het vruchtvlees eenvoudig van de pit verwijderen. 

We delen hieronder twee eenvoudige gerechten met abrikoos, om klaar te maken in je vakantiehuis in Zuid-Frankrijk. Of neem wat abrikozen mee naar huis om bij thuiskomst mee aan de slag te gaan!

 


  • Deel dit artikel via
Ontdek onze vakantiehuizen in Zuid-Frankrijk

Yoghurtcake met abrikozen

 

Nodig
 

  • 1 ei
  • 50 g yoghurt
  • 30 g neutrale olie
  • 75 g zelfrijzende bloem
  • 75 g fijne suiker
  • 1 zakje vanille- suiker
  • 1 snuifje zout
  • bloemsuiker

Bereiding

 

  • Verwarm de oven voor op 170°C (warme lucht). Halveer de abrikozen.
  • Klop het ei, de suiker en vanillesuiker op tot een schuimige massa. Voeg de yoghurt en olie toe en meng zachtjes. Meng er de gezeefde bloem onder. Voeg een snuifje zout toe.
  • Verdeel het deeg over een cakevorm. Opgelet: niet helemaal tot de rand, want het deeg rijst nog. Verdeel gehalveerde abrikozen over het beslag.
  • Bak de cake 30 à 40 minuten in de voorverwarmde oven. Test met een prikker of het deeg gaar is (het mag er niet meer aanplakken).
  • Laat de cake afkoelen op een rooster. Bestrooi met bloemsuiker.

Met deze hoeveelheid beslag kun je ook een 8-tal cupcakes maken. Snijd in dat geval de abrikozen in kleine stukjes.


Gevulde abrikozen met geitenkaas

 

Nodig
 

  • Abrikozen
  • Zachte geitenkaas
  • Vloeibare honing
  • Fijngehakte noten

 

Bereiding

 

  • Halveer de abrikozen en vul ze met de geitenkaas.
  • Plaats in een ovenschaal.
  • Druppel er wat honing over en werk af met de fijngehakte noten.
  • Plaats een 10-tal minuten in een warm oven, op het einde even onder de grill.


Lekker als hapje of als onderdeel van een fris slaatje!